Regiunea belgiană Valonia nu va ceda în faţa ultimatumului fixat de Uniunea Europeană pentru a lua o decizie privind acordul de liber-schimb UE-Canada, a anunţat luni preşedintele Parlamentului regional, citat de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Este un amestec enorm de texte. Aceasta nu este o legislaţie internaţională serioasă (…). În al doilea rând, ultimatumurile şi ameninţările nu fac parte din democraţie. Vrem un acord, vrem un tratat, dar vrem să îl negociem cu un minim de (…) respect”, a spus preşedintele legislativului, Andre Antoine, membru al Partidului Socialist aflat la putere în regiune.

“Un termen rezonabil ar fi sfârşitul anului. Astfel, am putea ajunge acolo”, a precizat el, adăugând că vor exista discuţii între Bruxelles şi Canada în viitor.

Premierul belgian Charles Michel a convocat o întâlnire cu reprezentanţii guvernelor federal şi subfederale, inclusiv cu cel valon, la ora locală 13 (14 ora României), pentru a găsi o soluţie la criză.

În prezent, toate cele 28 de Guverne UE susţin CETA, dar Belgia nu îşi poate da aprobarea oficială fără susţinerea a cinci administraţii subfederale şi a Valoniei.

Uniunea Europeană a dat termen Belgiei până luni seară să convingă Valonia pentru ca CETA să fie semnat la summitul UE-Canada de joi, în prezenţa premierului canadian Justin Trudeau.

Susţinătorii CETA spun că acordul ar creşte schimburile comerciale dintre parteneri cu 20% şi ar permite o creştere a economiei UE cu 12 miliarde de euro pe an.

Valonii se tem de ameninţarea unei creşteri a importurilor de carne de porc şi de vită din Canada şi că multinaţionalele vor ajunge să dicteze politica publică, datorită sistemului independent de tribunale ce ar urma să rezolve disputele dintre state şi investitori străini.

Mulţi lideri UE suspectează Guvernul valon că profită de CETA pentru a influenţa politica internă a ţării.

Eşecul negocierilor cu Valonia privind Acordul Economic şi Comercial UE-Canada ameninţă ridicarea vizelor pentru românii şi bulgarii care călătoresc începând cu 1 decembrie 2017 în Canada.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că negocierile cu autorităţile canadiene pentru ridicarea vizelor pentru români vor continua, indiferent de rezultatul discuţiilor privind CETA.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.