Regele Salman al Arabiei Saudite, în vârstă de 84 de ani, a fost spitalizat luni, în urma unei inflamaţii a vezicii biliare, ceea ce a antrenat o amânare a vizitei prevăzute a premierului irakian Mustafa al-Kazimi, au anunţat autorităţile, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Regatul comunică rar despre starea sănătăţii monarhului în vârstă, care conduce din 2015 ţara, primul exportator de petrol brut din lume şi cea mai mare economie arabă.

”Regele a fost internat la Spitalul specializat King Faisal din Riad, în vederea efectuării unor examene, din cauza unei inflamări a vezicii biliare (colecistită)”, a anunţat cabinetul său citat de agenţia oficială saudită SPA, fără să ofere detalii.

Premierul irakian urma să efectueze luni o vizită în Arabia Saudită şi apoi în Iran, doi aliaţi ai Bagdadului între care există o rivalitate în regiune.

”Vizita (premierului irakian) a fost amânată până la externarea regelui”, a anunţat pe Twitter ministrul saudit de Externe Faisal bin Farhan al Saud.

Arabia Saudită ”apreciază alegerea premierului irakian de a veni în regat în prima sa vizită de când a preluat funcţia”, în mai, a insistat el.

În regimul regelui Salman, Arabia Saudită a lansat reforme economice post-petrol, însă a adoptat totodată o politică externă mai fermă şi a intrat în război cu Yemenul vecin.

În 2017, Arabia Saudită a dezminţit informaţii difuzate în presă potrivit cărora regele ar intenţiona să abdice în favoarea fiului său, prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, considerat conducătorul de facto al regatului.

Ascensiunea fulgerătoare a prinţului Mohammed la conducerea ţării a coincis cu o reprimare dură a activiştilor şi vocilor disidente, inclusiv în rândul familiei regale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.