Regele Salman al Arabiei Saudite, în vârstă de 84 de ani, a fost supus joi ”cu succes” unei operaţii de îndepărtare a vezicii biliare, la trei zile după ce a a fost internat la spital, a anunţat cabinetul regal, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Arabia Saudită comunică în mod rar pe tema stării sănătăţii bătrânului monarh, care conduce din 2015 regatul, primul exportator de petrol brut din lume şi cea mai mare economie din lumea arabă.

Regele Sallman este al doilea lider al unei ţări arabe de la Golful Persic spitalizat.

Emirul Kuwaitului, şeicul Sabah al-Ahmad Al-Sabah, în vârstă de 91 de ani, s-a dus joi în Statele Unite pentru a urma un tratament medical.

Regele Salman ”a fost supus azi (joi) unei operaţii prin laparoscopie de îndepărtare a vezicii biliare, la spitalul specializat King Faisal de la Riad”, a anunţat cabinetul regal într-un comunicat difuzat de agenţia oficială saudită de presă SPA. El urmează să rămână în convalescenţă la spital o anumită vreme în urma operaţiei ”reuşite”, se arată în comunicat.

Suveranul saudit a prezidat miercuri, prin videoconferinţă, de la spital, o reuniune a Consiliului de Miniştri.

Spitalizarea sa, luni, în urma unei inflamaţii a vezicii biliare a condus la amânarea vizitei la Riad a premierului irakian Mustafa al-Kazimi.

În domnia lui Salman, regatul ultraconservator, care aplică o versiune rigoristă a islamului, a lansat reforme economice post-petrol, a adoptat o politică externă mai fermă şi a intrat în războiul civil din Yemen împotriva rebelilor susţinuţi de Iran, rivalul său regional.

Arabia Saudită s-a confruntat cu o serie de controverse după ce fiul regelui Salman, Mohammed, a fost numit prinţ moştenitor, în iunie 2017, mai ales după asasinarea, în octombrie 2018, a jurnalistului şi criticului puterii de la Riad Jamal Khashoggi, în Consulatul saudit de la Istanbul.

Prinţul moştenitor a fost desemnat de către oficiali turci şi americani drept cel care a comandat asasinatul. Riadul a anunţat că asasinatul a fost comis de agenţi saudiţi care au acţionat singuri şi fără să primească ordine de la conducătorii lor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.