Regele Philippe şi-a exprimat marţi - pentru prima oară în istoria Belgiei - ”cele mai profunde regrete pentru rănile” provocate în timpul perioadei coloniale belgiene în Republica Democratică Congo (RDC), cu ocazia marcării a 60 de ani de la independenţa ţării, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-o scrisoare adresată preşedintelui RDC, Félix Tshisekedi, cu ocazia sărbătorii independenţei acestei ţări, regele Philippe afirmă că ”ţin să-mi exprim cele mai profunde regrete pentru rănile trecutului, a căror durere este reaprinsă azi de discrimnări încă prezente în societăţile noastre”.

”În epoca statului independent Congo (pe când teritoriul african era proprietatea fostului rege Leopold al II-lea), acte de violenţă şi de cruzime au fost comise, care încă apasă asupra memoriei noastre colective”, dă asigurări Philippe, care domneşte din 2013.

”Perioada colonială care a urmat (celei a Congo belgian din 1908 în 1960) a cauzat de asemenea suferinţe şi umiliri”, adaugă el.

Regele Philippe îşi afirmă angajamentul de a ”lupta împotriva tuturor formelor de rasism”.

”Încurajez reflecţia lansată de către Parlamentul nostru, pentru ca memoria noastră să fie definitiv pacificată”, afirmă suveranul.

În Belgia, moartea afroamericanului George Floyd, asfixiat la sfârşitul lui mai de către un polişist alb la Minneapolis, a reaprins dezbaterea cu privire la violenţe din perioada colonială în Congo şi rolul foarte controversat al defunctului rege Leopold al II-lea, acuzat de către unii activişti împotriva rassmului de faptul că a ucis milioane de congolezi.

O statuie a lui Leopold al II-lea - care a transformat actuala RDC în propritatea sa privată şi a implementat un regim bazat pe exploatarea cauciucului prin muncă forţată - a fost dată jos de pe soclu la 9 iunie, la Antwerpen, în regiunea flamandă şi a fost depozitată la un muzeu local.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.