Regele Abdallah al II-lea al Iordaniei efectua luni o vizită în Cisoordania ocupată, în cadrul căreia se întâlneşte cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, anunţă preşedinţia palestiniană, în timp ce are loc o reuniune fără precedent în Israel, cu ţări care şi-au normalizat relaţiile cu israelienii, la care asistă americanii, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această vizită rară a regelului iordanian la Ramallah - prima din 2017 - are loc în urma unei întâlniri între Mahmoud Abbas şi secretarul de Stat american Antony Blinken.

Vizita regelui Iordaniei, care aare loc cu câteva zile înainte de Ramadan, luna postului musulman, care începe la sfârşitul acestei săptămâni, este considerată o încercare de relaxare a unor tensiuni în teritoriile palestiniene.

Oficiali palestinieni au avertizat în numeroase rânduri că situaţia în Cisiordania ocupată este punctul de a ”exploda”.

Aproximativ 475.000 de israelieni trăiesc în Cisiordania ocupată - în colonii -, considerate ilegale în dreptul internaţional.

Aproximativ 2,9 milioane de palestinieni locuiesc în Cisiordania.

Israelul ocupă din 1967 acest teritoriu, care se afla atunci pe mâna Iordaniei.

Ammanul a semnat un tratat de pace cu Israelul, în 1994, cea de a doua ţară care a făcut acest lucru, după Egipt, în 1979.

Alte ţări arabe şi-au normalizat recent relaţiile cu Israelul, rupând astfel un consens de decenii al lumii arabe, care condiţiona o stabilire a unor relaţii cu Israelul de o soluţionare a conflictului israeliano-palestinian.

Emiratele Arane Unite (EAU) şi-au normalizat relaţiile cu Israelul în 2020, în cadrul unei serii de acorduri regionale negociate de către Statele Unite ale lui Donald Trump.

Bahrainul şi Marocul le-au urmat exemplul.

Şefii diplomaţiilor acestor trei ţări arabe s-au reunit, începând de duminică, într-o reuniune fără precedent de două zile, în deşertul israelian Negev (sud) cu secretarul de Stat american Antony Blinken şi cu omologul lor israelian Yair Lapid.

Mişcarea islamistă Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza, a acuzat că această reuniune, catalogată drept ”istorică” de către Israel, serveşte la o ”legitimare a crimelor” a crimelor comise de către Israel şi la ”integrarea” statului evreu în regiune, ceea ce, denunţă ea, constituie ”un pericol”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.