Regele emerit Juan Carlos I a transmis luni o scrisoare regelui Felipe VI prin care l-a anunţat că a hotărât să părăsească Spania, o „decizie cântărită”, a anunţat Palatul Zarzuela, citează TVE.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tatăl regelui Felipe VI este conştient de posibilele prejudicii aduse monarhiei, astfel, înaintea repercusiunilor publice faţă de monarhie legate de „anumite evenimente trecute” din viaţa sa privată, a luat această decizie.

În urmă cu câteva săptămâni, ziarul spaniol El Pais scria că, în mijlocul scandalului pornit după ce autorităţile au început anchetarea unor afaceri private ale regelui Juan Carlos I, opţiunea cea mai drastică ar fi plecarea lui în străinătate.

În trecut, cu mai multe ocazii, Juan Carlos I - născut la Roma (5 ianuarie 1938), unde a murit bunicul lui, Alfonso XIII - a spus că niciodată nu ar părăsi Spania. Problema este că plecarea lui ar putea fi interpretată ca o fugă, deşi a spus că va fi mereu la dispoziţia justiţiei.

Juan Carlos I - care deja se află în afara ţării - ocupa o locuinţă în interiorul Palatului Zarzuela, la fel şi regina Sofía, în timp ce regii trăiesc în Pabellón del Príncipe, unde Felipe VI s-a instalat de când era prinţ moştenitor.

Fiul lui i-a retras, pe 15 martie, renta de aproximativ 194.200 de euro pe an pe care o primea din fondurile publice. Tot atunci, regele a spus că renunţă la moştenirea personală.

Decizia de a părăsi Spania nu va schimba în vreun fel situaţia reginei Sofía, care va rămâne în Palatul Zarzuela şi îşi va continua activitatea instituţională.

Decizia casei regale a venit după ce presa internaţională a scris că Juan Carlos ascundea 100 de milioane de dolari la Geneva, o sumă pe care a primit-o în 2008 de la Arabia Saudită şi din care i-a dat mare parte amantei sale.

Distanţarea între regi - tată şi fiu - a fost progresivă în ultimii ani.

Prim-ministrul Pedro Sánchez şi-a arătat recent îngrijorarea faţă de informaţiile „alarmante” apărute despre Juan Carlos I. Guvernul a transmis mai multe declaraţii prin care l-a îndemnat pe Felipe VI să se distanţeze de tatăl său. Carmen Calvo, vicepreşedintă a Executivului, a insistat că viitorul lui Juan Carlos I „compromite Casa Regală” şi a subliniat că „Guvernul nu conferă titlul de rege, ci îşi asumă, constituţional, că statul este condus în formă de monarhie parlamentară”.

La începutul lunii iunie, Parchetul Tribunalului Suprem spaniol a deschis o anchetă împotriva regelui emerit, cu scopul de a stabili dacă fostul suveran ar putea fi vizat de o investigaţie într-un doasar de corupţie privind atribuirea de către Arabia Saudită a unui contract cu privire la o linie feroviară de mare viteză.

Avocatul lui Juan Carlos I, Javier Sanchez-Junco, a precizat că, în ciuda plecării, regele emerit va rămâne „la dispoziţia Procuraturii pentru orice acţiune considerată oportună”.

Juan Carlos I a fost regele Spaniei din noiembrie 1975 până în iunie 2014, când a abdicat, iar fiul lui, Felipe VI, a preluat tronul.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.