Regele Abdallah al II-lea al Iordaniei le-a transmis luni, la Ramallah, un mesaj apăsat de susţinere palestinienilor şi l-a îndemnat pe preşedintele american Donald Trump să-şi intensifice eforturile în procesul de pace, abandonat de mai mulţi ani, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un context de tensiuni cu Israelul şi de îngrijorare faţă de lipsa de acţiune americană în favoarea păcii, regele Iordaniei s-a dus în Cisiordania ocupată, în loc să-l primească, aşa cum obţinuieşte pe preşedintele palestinian Mahmoud Abbas la Amman - premier din 2012 încoace.

În cursul întrevederii sale de aproape două ore cu Abbas, Abdallah al II-lea şi-a exprimat ”susţinerea totală faţă de drepturile legitime” ale palestinienilor şi faţă de înfiinţarea unui stat independent cu capitala la Ierusalimul de Est.

La mai puţin de două săptămâni după o nouă intensificare a tensiunilor, cu privire la ultrasensibila Esplanadă a Moscheilor, Abdallah al II-lea a exprimat ”angajamentul iordanian de continuare a protejării locurilor sfinte (de la Ierusalim), în cooperare cu comunitatea internaţională”, anunţă palatul regal într-un comunicat.

El a avertizat - fără să-l citeze - Israelul împotriva ”consecinţelor negative în întreaga regiune” pe care le va avea o repunere în discuţie a ”statu-quoului” actual.

Regele iordanian l-a îndemnat totodată, în mod direct, pe preşedintele american Donald Trump să ”acţioneze în favoarea păcii între palestinieni şi israelieni, subliniind cât de important este să se intensifice eforturile” în vederea găsirii unor ”adevărate perspective politice de progres”.

URECHEA WASHINGTONULUI

Efortul de pace este paralizat de la eşecul unei iniţiative americane în 2014, iar perspectiva înfiinţării unui stat palestinian care să coexiste cu cel israelian - principiul de referinţă al comunităţii internaţionale - par să se îndepărteze cu fiecare zi care trece.

Regele a amintit că soluţia cu două state, faţă de care Trump s-a ferit să se angajeze, este necesar să servească ca fundament în vederea unei reluări a negocierilor.

Iordania este un actor de neocolit în conflictul israeliano-palestinian. Ea îi susţine pe palestinieni, este singura ţară arabă împreună cu care Egiptul a făcut pace cu Israelul, este păzitorul istoric al Esplanadei Moscheilor şi un interlocutor respectat al administraţiilor americane.

Ea s-a aflat din nou în avanposturile diplomatice în iulie, când confruntări aproape zilnice au avut loc între credincioşi musulmani palestinieni şi forţe israeliene în zona Esplanadei.

Tensiunile au crescut şi mai mult între Iordania şi Israel, în urma unui incident sângeros, pe 23 iulie, în incinta Ambasadei Israelului la Amman, unde un agent de securitate israelian a ucis doi iordanieni.

Violenţele s-au disipat la Ierusalim, după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a bătut în retragere şi a renunţat să instaleze noi dispozitive de securitate în jurul Esplanadei Moscheilor. Aceste măsuri au fost percepute de către palestinieni ca un afront israelian suplimentar în al treilea cel mai sfânt loc al islamului.

RESENTIMENT IORDANIAN

Esplanada se află în Ierusalimul de Est - partea palestiniană a oraşului ocupat şi anexat de către israel. Iordania, care deţinea aceste locuri până în 1967, este custoda lor în virtutea acordului de pace pe care l-a încheiat în 1994 cu Israelul, însă acesta din urmă deţine controlul asupra tuturor căilor de acces.

La fel ca iordanienii, regele este ”furios pe israelieni, care au mers prea departe în afectarea relaţiilor cu palestinienii şi iordanienii”, apreciază analistul palestinian Abdel Majid Sweilem.

Aproape jumătate din populaţia iordaniană - de 9,5 milioane de persoane - este de origine palestiniană.

Prezenţa lui Abdallah la Ramallah, alături de palestinieni, care revendică faptul că au apărat în mod victorios Esplanada, aminteşte astfel rolul Iordaniei.

În opinia lui Samir Awad, un profesor de ştiinţe politice, regele intenţionează astfel ”să-l scoată pe preşedintele Abbas din izolare”.

Abbas a suspendat strategia cooperării în domeniul securităţii cu Israelul pe timpul crizei de la esplanadă. Însă el îşi coordonează mişcările cu israelienii pentru ca să iasă din Cisiordania, pe care Israelul o ocupă din 1967 şi asupra frontierelor căreia deţine controlul.

Instalarea la putere a lui Donald Trump le-a oferit anumitor palestinieni speranţa, pentru o scurtă perioadă de timp, că o abordare nonconvenţională îi va scoate din impas.

După ce au menajat administraţia americană, oficiali palestinieni au început de-acum să-şi piardă speranţa.

În opinia lor, Jared Kushner, ginerele şi consilierul lui Trump însărcinat cu acest dosar, s-a ”descalificat” prin faptul că a declarat - potrivit unei înregistrări publicate săptămâna trecută de presa americană - că poate că ”nu mai există o soluţie” la conflictul israeliano-palestinian.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.