Uniunea Europeană (UE) a invitat Regatul Unit, fostuş său membru, să participe la un proiect de mobilitate militară considerat esenţial în îmbunătăţirea capacităţii UE şi NATO de a reacţiona în cazul unor crize, a anunţat Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă şi de Securitate Josep Borrell, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei 27 au invitat în mod oficial Londra să se asocieze acestui proiect insistând asupra ”valorii adăugate substanţiale” reprezentată de către Regatul Unit, a precuzat marţi, într-un comunicat, şeful diplomaţiei europene.

Această decizie a fost luată în cadrul unei reuniuni a miniştrilor Apărării din cadrul UE, la Bruxelles, la care a participat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.

Mobilitatea militară este o parte importantă a cooperării UE cu NATO, a subliniat Jens Stoltenberg, în contextul în care 21 dintre cele 30 de state membre ale Alianţăei Nord-Atlantice sunt membre ale Uniunii Europene.

”Garantarea unei mişcări rapide şi unui transport sigur al forţelor armate este esenţială unei îmbunătăţiri a capacităţii UE şi NATO de a reacţiona la crize, mai ales acum că furnizăm un ajutor militar de urgenţă Ucrainei”, a subliniat Josep Borrell.

”Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a demonstrat încă o dată această capacitate de a se deplasa rapid a trupelor şi a materialului în întreaga Europă şi dicolo de ea ese esenţială securităţii noastre”, a insistat el.

Statele Unite, Canada şi Norvegia s-au alăturat acestei cooperării militare UE-NATO în 2021.

Ea simplifică şi standardizează procedurile naţionale în transportul militar transfrontalier şi permite astfel o circulaţie rapidă a personalului şi resurselor militare în întreaga Uniune Europeană - pe cale rutieră, feroviară, maritimă şi aeriană.

Mobiolitatea trupelor face parte din angajamentul pe care şi l-au asumat statele membre NATO de a fi în măsură - în 2030 - să desfăşoare 30 de batalioane mecanizate, 30 de escadrile şi 30 de nave de luptă în 30 de zile, pentru a face faţă unei eventuale operaţiuni a Rusiei - identificată drept un potenţial agresor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.