Premierul polonez Mateusz Morawiecki a anunţat în weekend organizarea unui referendum pe tema noii politici europene de primire a migranţilor - şi anume a solicitanţilor de azil - odată cu alegerile legislative prevăzute la jumătatea lui octombrie, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Susţineţi primirea a mii de imigranţi ilegali din Orientul Mijlociu şi Africa în cadrul mecanismului mutării forţate impus de birocraţia europeană?”, este întrebarea referendumului anunţat duminică de către premierul conservator Mateusz Morawiecki, din Partidul Lege şi Jusriţie (PiS, xenofob), aflat la putere.

Acest referendum urmează să aibă loc odată cu alegerile legislative de la 15 octombrie, a anunţat el.

Uniunea Europeană (UE) a ajuns în iunie la un acord asupra unui nou ”pachet al migraţiei” - aflat în negocieri din 2019 şi căruia Polonia i s-a opus.

Acesta prevede o mai bună repartizare a solicitanţilor de azil şi o compensaţie în valoare de 20.000 de euro pentru fircare migrant refuzat.

Această ”amendă” ”nu va fi acceptată de către cetăţenii (polonezi)”, respingea atunci ministrul polonez de Interne Bartosz Grodecki.

”Acesta nu este un pact al migraţiei. Este  un diktat care are menirea să schimbe cultura europeană”, respingea atunci Mateusz Morawiecki în Parlament.

Problemele migraţiei şi securităţii se află în centrul alegerilor de la jumătatea lui octombrie în Polonia, în urma cărora PiS vrea să rîmână la putere.

Mateusz Morawiecki a postat un videoclip în care confirmă organizarea referendumului.

În acest clip apar imagini de la violenţe urbane, cu maşini răsturnate şi incendiate şi cu un bărbat de culoare care linge un cuţit.

”Vreţi să se întâmple asta şi în Polonia? Vreţi să nu mai fiţi stăpânii ţării voastre?”, întreabă, pe fundalul acestor imagini, vocea liderului PiS Jarosław Kaczyński.

Mateusz Morawiecki face acest anunţ în contextul în care, în timpul Războiului din Ucraina, Polonia a primit numeroşi refugiaţi ucraineni de la începutul invaziei ruse.

varşovia a anunţat recent că vrea să desfăşoare 10.000 de militari la frontiera de est, împotriva prezenţei unor mercenari din gruparea paramilitară rusă Wagner în Belarus.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.