Preşedintele francez Emmanuel Macron a reafirmat că operaţiunile terestre occidentale în Ucraina ar putea fi necesare "la un moment dat", într-un interviu publicat sâmbătă seara în Le Parisien, notează lalibre.be.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Poate că la un moment dat - nu vreau, nu voi lua iniţiativa - va trebui să avem operaţiuni pe teren, oricare ar fi ele, pentru a contracara forţele ruseşti", a declarat el în acest interviu realizat vineri, la întoarcerea sa de la Berlin, unde s-a întâlnit cu liderii german şi polonez.

"Forţa Franţei este că o putem face", a adăugat el.

În capitala germană, Emmanuel Macron s-a întâlnit cu cancelarul Olaf Scholz şi cu premierul polonez Donald Tusk, într-o demonstraţie de unitate între cele trei ţări.

Declaraţiile repetate ale lui Emmanuel Macron, care a refuzat să excludă trimiterea de trupe terestre în Ucraina, au provocat confuzie în rândul aliaţilor Parisului, în frunte cu Germania, şi au stârnit dezaprobarea aproape unanimă a opoziţiei din Franţa.



În interviul acordat publicaţiei Le Parisien, preşedintele a respins orice dezacord între franco-germani pe această temă. "Am vrut să vin foarte repede în Germania pentru a nu începe o dezbatere despre divergenţe strategice care ar putea exista: ele nu există", a explicat el.

"Nu a existat niciodată vreun dezacord între mine şi cancelarul german. Avem puncte de vedere foarte asemănătoare în ceea ce priveşte obiectivele şi situaţia. Ceea ce diferă este modul în care le traducem", a continuat el, subliniind "culturile strategice" ale celor două ţări.

"Germania are o cultură strategică de mare prudenţă şi de non-intervenţie şi păstrează distanţa faţă de armele nucleare", explică el. "Acesta este un model foarte diferit de cel al Franţei, care are arme nucleare şi care a păstrat şi consolidat o armată profesionistă", a adăugat el.

Preşedintele francez a adăugat că a renunţat la o deplasare la Kiev în favoarea Berlinului, vineri, pentru discuţii cu Olaf Scholz şi Donald Tusk.

El promisese că se va întâlni cu preşedintele Volodimir Zelenski în Ucraina înainte de jumătatea lunii martie, o deplasare care fusese deja programată pentru februarie şi apoi amânată. El spune acum că vizita va avea loc în următoarele săptămâni.

De asemenea, a subliniat natura complementară a ajutorului pe care Franţa şi Germania îl pot oferi.

"Germania cheltuieşte mai mult decât Franţa, are mai mult spaţiu bugetar, iar aceasta este o oportunitate. Franţa poate face lucruri pe care Germania nu le poate face", a declarat el pentru Le Parisien, înainte de a pune în perspectivă puterea Rusiei.

"Nu trebuie să ne lăsăm intimidaţi, nu ne confruntăm cu o mare putere. Rusia este o putere mijlocie, cu arme nucleare, dar PIB-ul său este mult mai mic decât cel al europenilor, mai mic decât cel al Germaniei sau al Franţei", a spus el.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.