Agenţia de rating financiar S&P a confirmat ratingul AA+ al datoriei pe termen lung al Statelor Unite, atribuit emitenţilor consideraţi foarte fiabili, şi o perspectivă stabilă, semnalând astfel că nu intenţionează să modifice ratingul imediat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest rating ”are la bază instituţii (americane) solide, o economie diversificată şi rezilientă, o mare flexibilitate a politicii monetare şi statutul său de emitent al primei monede de rezervă din lume”, a preciat într-un comunicat, marţi, agenţia, care relevă că ”datoria publică şi deficitele publice (...) s-au agravat în 2020, în urma şocului economic cauzat de pandemia” covid-19.

Un al treilea plan de relansare, în valoare de 1.900 de miliarde de dolari, adoptat, tocmai a fost promulgat de către preşedintele Joe Biden.

Perspectiva este stabilă deoarece S&P mizează pe ”o creştere economică rapidă anul acesta şi anul următor, în contextul în care pandemia urmează să scadă, iar economia să beneficieze de o susţinere bugetară şi monetară fără precedent”.

De când a început criza, în mai puţin de un an, planuri de relansare succesive au injectat aproximativ 5.500 de miliarde de dolari în economia americană - fără precedent.

S&P relevă însă ”slăbiciunea bugetară” a Americii, şi datoria sa ”mare”, care ar urma să atingă 107% din PIB în 2021.

Însă ”răspunsul politic rapid împotriva pandemiei (covid-19) ilustrează capacitatea instituţiilor guvernamentale americane şi forţa politică în luarea unor măsuri rapide şi energice în timp de criză, aşa cum am văzut în 2008”, detaliază agenţia.

S&P a confirmat acest rating în aprilie, la o zi după adoptarea primului plan de ralansare economică - ”Cares Act” -, în valoare de 2.200 de miliarde de dolari, cea mai mare valoare de până în prezent în istoria americană.

Agenţia Fitch a scăzut, în schimb, perspectiva, în iulie, de la stabilă la ”negativă”, notând o ”deteriorare continuă a finanţelor publice”.

Fitch a menţinut, însă, nota AAA, cea mai bună posibilă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.