Iranul a semnalat Washingtonului că va răspunde atacului Israelului asupra ambasadei sale din Siria într-un mod care urmăreşte să evite o escaladare majoră şi nu va acţiona în grabă, deoarece Teheranul solicită inclusiv un armistiţiu în Gaza, au declarat surse iraniene, conform Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Mesajul Iranului către Washington a fost transmis de ministrul iranian de externe Hossein Amirabdollahian în timpul unei vizite făcute duminică în Oman, stat care a acţionat adesea ca intermediar între Teheran şi Washington, au spus sursele citate.
Un purtător de cuvânt al Casei Albe a refuzat să comenteze orice mesaj din Iran, dar a subliniat că Statele Unite au comunicat Iranului că nu au fost implicate în atacul asupra ambasadei sale de la Damasc.
Ministerul de Externe al Iranului nu a fost disponibil imediat pentru a comenta. Guvernul din Oman nu a răspuns încă întrebărilor trimise prin e-mail pentru comentarii, în contestul în care are loc şi sărbătoarea musulmană Eid al-Fitr.
O sursă familiarizată cu serviciile de informaţii americane nu avea cunoştinţă de mesajul transmis prin Oman, dar a spus că Iranul „a fost foarte clar” că răspunsul său la atacul asupra complexului ambasadei sale din Damasc va fi „controlat” şi „fără a reprezenta o escaladare” şi că intenţionează „să folosească apropiaţii din regiune pentru a lansa o serie de atacuri asupra Israelului”.
Mesajul diplomatic indică o abordare prudentă a Iranului, deoarece cântăreşte cum să reacţioneze la atacul din 1 aprilie într-un mod care să descurajeze Israelul de la alte astfel de acţiuni, dar evită o escaladare militară care ar putea implica Statele Unite.
Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat miercuri că Israelul „trebuie să fie pedepsit şi va fi”, spunând că echivalează cu un atac asupra teritoriului iranian. Israelul nu a confirmat că este responsabil, dar Pentagonul a spus că este.
Atacul, care a ucis un general iranian de top, a marcat o escaladare a violenţei care s-a răspândit în regiune de la începutul războiului din Gaza. Teheranul a evitat cu grijă orice rol direct în răspândirea regională, sprijinind în acelaşi timp grupurile care au lansat atacuri din Irak, Yemen şi Liban.
Miliţiile musulmane şiite susţinute de Iran nu au atacat trupele americane în Siria şi Irak de la începutul lunii februarie.
Una dintre sursele iraniene nu a exclus posibilitatea ca membri ai Axei de Rezistenţă susţinute de Iran să atace Israelul în orice moment - o opţiune pe care analiştii au semnalat-o drept un posibil mod de a lansa represalii.
Sursele au spus că Amirabdollahian, în întâlnirile sale din Oman, a semnalat dorinţa Teheranului de a detensiona situaţia, cu condiţia ca cererile să fie îndeplinite, inclusiv o încetare permanentă a focului în Gaza - lucru pe care Israelul l-a exclus, în consiţiile în care încearcă să distrugă Hamas.
Sursele au afirmat că Iranul a încercat, de asemenea, să obţină relansarea discuţiilor asupra programului său nuclear disputat. Aceste discuţii au fost blocate de aproape doi ani, ambele părţi acuzându-se reciproc că au cereri nerezonabile.
Şi Teheranul a dorit, totodată, să obţină asigurări că Statele Unite nu se vor implica în cazul unui „atac controlat” asupra Israelului de către Iran - o cerere pe care Statele Unite au respins-o într-un răspuns transmis prin Oman, au spus sursele.
Atacurile de răspuns ale Iranului nu ar reprezenta o escaladare” în ceea ce priveşte Statele Unite, „deoarece nu vor ca SUA să se implice”, a spus o sursă familiarizată cu serviciile de informaţii americane, indicând că Iranul nu îşi va direcţiona miliţiile apropiate din Siria şi Irak să vizeze forţele americane din acele ţări.
Preşedintele american Joe Biden a declarat miercuri că Iranul ameninţă că va lansa un „atac semnificativ în Israel” şi că i-a spus lui Netanyahu:  „Angajamentul nostru faţă de securitatea Israelului împotriva acestor ameninţări din partea Iranului şi a apropiaţilor săi este de nezdruncinat”.
Israelul a spus că va răspunde oricărui atac din Iran.
„Dacă Iranul atacă de pe teritoriul său, Israelul va răspunde şi va ataca în Iran”, a declarat miercuri ministrul israelian de Externe Israel Katz într-o postare pe platforma de socializare X, în farsi şi ebraică.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.