Cel puţin cinci rachete au fost lansate duminică din oraşul irakian Zummar spre o bază militară americană din nord-estul Siriei, au declarat pentru Reuters două surse de securitate irakiene şi un oficial american.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Atacul împotriva forţelor americane este primul de după începutul lunii februarie, când grupurile susţinute de Iran în Irak au încetat atacurile împotriva trupelor americane.

Acesta survine la o zi după ce premierul irakian Mohammed Shia al-Sudani s-a întors dintr-o vizită în Statele Unite, unde s-a întâlnit cu preşedintele Joe Biden la Casa Albă.

Un mesaj postat pe un grup Telegram afiliat Kataib Hezbollah arată că facţiunile armate din Irak au decis să reia atacurile după o pauză de aproape trei luni, după ce au văzut puţine progrese în negocierile pentru a pune capăt coaliţiei militare conduse de SUA în această ţară.

Un alt grup popular de pe Telegram apropiat de Kataib Hezbollah, Sabreen News, a precizat ulterior că nu a existat nicio declaraţie oficială din partea facţiunii susţinute de Iran.

Un oficial american, care a vorbit sub protecţia anonimatului, a declarat că peste cinci rachete au fost trase din Irak spre trupele de la o bază a coaliţiei din Rumalyn, Siria, dar că niciun membru al personalului american nu a fost rănit.

Oficialul s-a referit la acesta ca la un "atac cu rachete eşuat", dar nu este clar dacă rachetele nu au reuşit să lovească baza sau au fost distruse înainte de a ajunge la ea. De asemenea, nu este clar dacă baza a fost ţinta în sine.

După aceea, a spus oficialul, un avion al coaliţiei conduse de SUA în Irak şi Siria a efectuat un atac împotriva lansatorului.

Două surse de securitate şi un ofiţer superior al armatei irakiene au declarat că un camion de mici dimensiuni cu un lansator de rachete fixat în spate fusese parcat în Zummar, un oraş de la graniţa cu Siria.

Un ofiţer al armatei a declarat că a fost confiscat camionul distrus pentru investigaţii suplimentare, iar ancheta iniţială a arătat că a fost distrus de un atac aerian.

"Comunicăm cu forţele coaliţiei din Irak pentru a împărtăşi informaţii despre acest atac", a adăugat ofiţerul.

Celula mediatică de securitate irakiană, un organism oficial responsabil cu difuzarea informaţiilor de securitate, a declarat într-un comunicat că forţele irakiene au lansat "o operaţiune amplă de căutare şi inspecţie" vizându-i pe făptaşi în apropierea graniţei siriene, angajându-se să îi aducă în faţa justiţiei.

Atacurile au avut loc după ce o explozie uriaşă la o bază militară din Irak, sâmbătă dimineaţă, a ucis un membru al unei forţe de securitate irakiene care include grupuri susţinute de Iran. Comandantul forţei a declarat că a fost un atac, în timp ce armata a declarat că investighează şi că nu au existat avioane de război pe cer în acel moment.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.