Aproximativ 200 de clerici evrei s-au adunat vineri, la apelul rabinilor, la Zidul Plângerii, la Ierusalim. la o rugăciune ”contra inamicului” iranian, la o zi după escaladarea militară fără precedent între Israel şi Iran în Siria, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am venit aici pentru a ne ruga la Dumnezeu după victoria împotriva Iranului”, a declarat pentru AFP Aryeh Stern, un rabin din Ierusalim, iniţiatorul acestei reculegeri.

Manifeste împotriva ”inamicului iranian” le-au fost distribuite evreilor veniţi să se roage la Zidul Plângerii.

Israelul a efectuat joi raiduri contra unor ţinte ”iraniene” în Siria, o ripostă - susţine el - faţă de tiruri de obuze ”iraniene” de pe teritoriul sirian contra părţii Platoului Golan ocupate de israel.

Iranul a dezminţit versiunea Israelului, acuzându-l că inventează ”pretexte fără fundament” pentru a-l ataca.

Rugăciunea a avut loc, de asemenea, cu doar câteva zile înaintea inaugurării controversate, luni, a Ambasadei Statelor Unite la Ierusalim.

Transferul ambasadei americane de la Tel Aviv concretizează promisiunea preşedintelui Donald Trump de a recunoaşte Ierusalim drept capitală a Israelului.

Această iniţiativă i-a înfuriat pe palestinieni, care consideră Ierusalimul de Est drept capitala Palestinei, statul la care aspiră.

”Aceasta este o rugăciune specială pentru a-i mulţumi lui Dumnezeu pentru recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a Israelului şi pentru victoria noastră în criza cu iranienii”, afirmă Shoshana, o credincioasă în vârstă de 32 de ani.

Atacurile de joi sunt ”cu siguranţă operaţiunea israeliană cea mai importantă contra ţintelor iraniene”, a anunţat un purtător de cuvânt al armatei.

”Este un privilegiu pentru mine, pentru noi, să facem parte din această generaţie, să avem şansa să trăim evenimente istorice”, a declarat Zvi Scholnick, în vârstă de 31 de ani.

Calmul domnea vineri la frontiera israeliano-siriană, însă forţele israeliene rămân în stare de alertă maximă în nordul ţării.

Zidul Plângerii se află în cartierul Oraşul Vechi, situat la poalele Espalanadei Moscheilor.

Esplanada este al treilea loc sfânt al islamului şi cel mai sfânt loc al evreilor, care îl venerează sub numele de Muntele Tempului.

Vechiul Oraş Ierusalim face parte din Ierusalimul de Est - anexat de Israel.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.