Preşedintele rus Vladimir Putin vrea să prelungească, până la sfârşitul anului, Tratatul ”New Start” privind armamentul strategic nuclear cu Statele Unite, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această decizie este necesar să fie luată cât mai rapid, ”astfel încât să nu lase loc unor interpretări multiple ale poziţiei noastre”, a subliniat Putin joi în faţa unor conducători militari şi din cadrul Apărării.

În ceea ce o priveşte, ”Rusia este pregătită să înnoiască New Start fără întârziere, până la sfârşitul anului”, a insistat preşedintele rus.

Statele Unite şi Rusia, rivali în Războiul Rece, au lăsat anul acesta să expire Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF) din epoca sovietică, acuzându-se reciproc de acest lucru.

Acest acord era considerat un pilon al securităţii mondiale, iar faptul că a devenit caduc alimentează temeri cu privire la o reluare a cursei înarmării.

Vladimir Putin a declarat joi cu privire la acest subiect că doreşte să definească ”măsurile pentru a face faţă unor potenţiale pericole” legate, în opinia sa, de o retragere americană din Tratatul INF.

Washingtonul nu şi-a manifestat până în prezent nici cel mai mic interes faţă de o prelungire, pe o perioadă de cinci ani, a Tratatului New Start după expirarea acestuia, la începutul lui 2021, vrând să scape de constrângerile acestuia.

”CRIZĂ STRATEGICĂ”

Tratatul New Start - încheiat în 2010 între preşedinţii de la acea vreme, americanul Barack Obama şi rusul Dmitri Medvedev, într-o perioadă în care relaţiile între cele două ţări erau mai ”calde” - este considerat ultimul acord nuclear aflat încă în vigoare, care menţine arsenalele celor două ţări sub nivelul din timpul Războiului Rece.

Acordul i-a obligat pe cei doi protagonişti să-şi reducă la jumătate numărul lansatoarelor de rachete nucleare şi să implementeze un nou sistem de control.

Aceste declaraţii ale lui Vladimir Putin intervin la o zi după audieri în Comisia pentru Politică Externă a Camerei Reprezentanţilor americane pe tema importanţei Tratatului New Start.

Situaţia ”s-ar putea schimba cu totul rapid” în lipsa unui asemenea tratat şi ar putea conduce eventual Statele Unite la o ”criză strategică”, a subliniat subsecretara americană însărcinată cu controlul armamentului Rose Gottemoeller.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.