Preşedintele rus Vladimir Putin consideră că Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA) este necesar să se ducă ”cât mai repede” în Ucraina, pe care o acuză că şterge probe care arată că pregăteşte o ”bombă murdară”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”AIEA vrea să vină (...). Noi suntem «pentru», cât mai repede şi în mod cât mai larg posibil, pentru că ştim că autorităţile de la Kiev fac totul pentru a bruia urmele acestor pregătiri”, a acuzat el la Forumul de discuţii Vladai, la Moscova.

”Ei muncesc la asta”, a lansat el.

”Noi ştim inclusiv unde se face aproximativ acest lucru (în Ucraina)”, a adăugat liderul rus, întrebat despre acuzaţii ruse cu privire la o ”bombă murdară” pe care Kievul ar pregăti-o.

Liderul de la Kremlin acuză Ucraina de faptul că vrea să folosească o astfel de armă radioactivă ”pentru a putea spune mai târziu că Rusia a efectuat un atac nuclear”, a mai declarat Vladimir Putin.

El a subliniat că i-a cerut personal ministrului rus al Apărării Serghei Şoigu să-i ”informeze despre asta” pe omologii săi occidentali.

Serghei Şoigu a discutat de duminică cu miniştii Apărării din Statele Unite, China, Franţa, Tiurcia şi Regatul Unit, discuţii de o intensitate fără precedent - timp de câteva ore - de la invazia rusă a Ucrainei, la 24 februarie.

Ucraina şi aliaţii săi occidentali au condamnat, ulterior, aceste acuzaţii ale Rusiei drept ”evident false”.

Vladimir Putin şi-a minimalizat declaraţiile din trecut despre posibilitatea de a folosi arma nucleară, estimând că nu a făcut decât să răspundă ameninţărilor adversarilor săi.

”Noi n-am vorbit nicidată despre posibilitatea de a folosi arme nucleare. Noi am făcut doar aluzii ca răspuns la declaraţii ale altor ţări”, a dat asigurări şeful statului rus.

El acuză Ucraina şi Occidentul de faptul că spun că Moscova se joacă cu o escaladare nucleară cu scopul de a ”influenţa ţările neutre şi a le spune «uitaţi-vă la Rusia! Nu cooperaţi cu ea!”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.