Preşedintele rus Vladmir Putin apreciază că economia Rusiei este pe cale ”să se stabilizeze”, după ce a fost lovită de serii de sancţiuni care i-au fost impuse de către Occident, după ce şi-a lansat ”operaţiunea militară specială” în Ucraina, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Inflaţia a încetinit, creşterea săptămânală a preţurilor s-a apropiat de normal, iar la un anumit număr de produse preţurile au început deja să scadă”, a anunţat liderul de la Kremlin într-o reuniune a Guvernului, consacrată problemelor economice.

Această rezistenţă depinde, în opinia sa, de doi factori.

Primul factor este, potrivit lui Putin, o bună sănătate a ruiblei, care s-a ”consolidat în mod mod activ în ultima perioadă” şi a revenit aproape de nivelul dinaintea crizei.

Al doilea factor este ”cererea consumatorilor”, care a revenit la normal după un ”vârf în februarie-martie”, când ruşii s-au năpustit în magazine asupra bunurilor de consum curent, de frica unei penurii sau a unei prăbuşiri a rublei.

Liderul de la Kremlin a îndemnat, de asemenea, la ”garantarea unei normalizări treptate a dinamicii preţurlor” şi evitării unei ”scăderi spectaculoase a cererii”.

Occidnetul a impus Rusiei mai multe rânduri de sancţiuni, după ce Putin a invadat Ucraina, la 24 februarie, inclusiv embargouri vizând exporturi-cheie, care au condus la o creştere a inflaţiei, deja mare din cauza pandemiei covid-19.

Vladimir Putin dă asigurări că economia rusă a rezistat acestui şoc, însă unii economişti estimează că ceea ce este mai rău abia urmează, pe măsură ce impactul sancţiunilor va deveni tot mai vizibil.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.