Liderii Rusiei şi Ucrainei au transmis miercuri mesaje pentru a marca Ziua Internaţională a Femeii, pe fondul războiului dintre cele două ţări. Atât Volodimir Zelenski, cât şi Vladimir Putin au ales să se adreseze direct femeilor implicate în conflict, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Putin a declarat că doreşte să onoreze femeile ruse care au ales "cea mai înaltă misiune - apărarea Patriei", în timp ce Zelenski a spus că este important să fie transmisă recunoştinţa "faţă de femeile care luptă pentru Ucraina şi care şi-au dat viaţa pentru ţară”.

Preşedintele ucrainean şi-a exprimat recunoştinţa faţă de femeile din viaţa sa, inclusiv faţă de soţia şi mama sa, precum şi faţă de cele care lucrează cu el. De asemenea, el a subliniat importanţa egalităţii de gen la locul de muncă. "Este foarte important ca noi să fim egali ca şi colegi", a spus Zelenski.

"Atât timp cât mama ta este în viaţă, te poţi simţi ca un copil", a arătat preşedintele ucrainean, care are 45 de ani. "Îi mulţumesc mamei mele, o sun. Îmi exprim recunoştinţa pentru faptul că în familia noastră a existat întotdeauna respect. Îi mulţumesc soţiei mele. Pentru că suntem împreună, pentru că ne iubim şi pentru că avem copii atât de frumoşi. Le mulţumesc femeilor care lucrează cu mine”, a spus Zelenski.

Liderul ucrainean a transformat mesajul de Ziua Femeii într-o nouă încurajare către naţiune, pentru a se mobiliza şi pentru a lupta pentru libertate. "Toată lumea are o opinie despre cum şi ce să facă în această zi, 8 martie. Şi aceasta este puterea noastră. Aceasta este libertatea. Suntem egali, suntem liberi, suntem liberi, suntem într-o Ucraină puternică”, a subliniat Zelenski.

"Împreună suntem puternici. Împreună suntem invincibili. Împreună suntem liberi. Şi împreună vom învinge cu siguranţă. Vom câştiga", a transmis liderul de la Kiev.

La rândul său, Vladimir Putin le-a menţionat în mesajul său de 8 Martie pe femeile care "îşi fac datoria" în serviciul Rusiei, făcând aluzie în special la ofensiva militară din Ucraina.

Cu ocazia unei ceremonii la Kremlin, el a înmânat decoraţii unor femei care s-au remarcat în diverse domenii, inclusiv militar, şi unor mame din familii foarte numeroase. "Sunt în această sală femei care îşi fac cu onoare datoria lor militară", a spus liderul de la Kremlin exprimându-şi "recunoştinţa faţă de toate femeile".

Putin a profitat însă de ocazie pentru a-şi relua discursul naţionalist şi narativele potrivit cărora Rusia se confruntă cu "ameninţări directe" la adresa securităţii sale şi i-a lăudat pe cei care sunt gata să "protejeze poporul şi însuşi viitorul statului".

"Acum, când Rusia se confruntă din nou cu ameninţări directe la adresa securităţii şi suveranităţii sale, vedem multe exemple de curaj şi determinare, de disponibilitate de a apăra adevărul şi de a proteja oamenii şi chiar viitorul statului nostru, viitorul pe care ni-l dorim pentru noi înşine", a spus Putin.

Printre femeile care au fost onorate se numără doctoriţe şi lucrători medicali care au servit în regiunea Donbas din estul Ucrainei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.