Preşedintele rus Vladimir Putin discută miercuri, la Moscova, cu omologul său sirian Bashar al-Assad, în contextul în care Kremlinul îşi intensifică eforturile de a reconcilia Turcia şi Siria, în urma unei serii de cutremure devastatoare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Kremlinul depune aceste eforturi în contextul în care cărţile au fost refăcute în mod spectaculos în Orientul Mijlociu prin restabilirea relaţiilor diplomatice între Iran şi Arabia Saudită, sub patronajul Chinei.

O mediere a Kremlinului a unei reconcilieri între Turcia şi Siria, ”certate” din 2011, i-ar permite Moscovei să-şi afişeze greutatea diplomatică, în pofida izolării sale de căre Occident de la începutul Războiului rus în Ucraina, în urmă cu peste un an.

Întâlnirea lui Vladimir Putin cu Bashar al-Assad, care a sosit la Moscova marţi seara, a început cu o întâlnire cu delegaţiile, urmată de un tête-à-tête, a anunţat un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Ei discută despre ”reconstrucţia Siriei după război şi despre continuarea rezolvării problemei siriene”, a anunţat Peskov.

”Relaţiile Turciei cu Siria vor fi afectate cu siguranţă într-un fel sau altul” de aceste discuţii, a anunţat el.

Rusia şi Turcia au interese divergente în Siria, unde Moscova susţine regimul al-Assad, iar Ankara grupări rebele care vor să-l răstoarne de la putere în Războiul Civil din 2011.

Cu toate acestea, Vladimir Putin şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan au legat o relaţie solidă în ultimii ani, care explică încercarea Moscovei de reconciliere turco-siriană.

Erdogan a anunţat în mai multe rânduri, în ultimele luni, că este pregătit să se întâlnească cu al-Assad pentru a ”dezgheţa” relaţiile.

Turcia şi Siria, două ţări vecine, apărute după căderea Imperiului Otoman în urma Primului Război Mondial, au fost devastate la începutul lui feberuarie de un dublu cutremur, soldat cu peste 50.000 de moţi în ambele ţări.

Acest cutremur a dat naştere unei intense ”diplomaţii a seismului”, care a permis Siriei să iasă un pic din izolare, după ce mai multe ţări arabe au luat legătura cu ea pentru a-i trimite ajutoare.

Presa turcă scrie că diplomaţi din Rusia, Turcia, Siria şi Iran urmează să se reunească săptămâna aceasta la Moscova în vederea pregătirii unei reuniuni a miniştrilor de Externe ai celor patru ţări.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.