Preşedintele Vladimir Putin a declarat că Rusia are un ”stoc suficient” de bombe cu dispersie şi îşi rezervă dreptul de a le folosi în cazul în care astfel de muniţii, a căror utilizare a spus că o consideră o crimă, sunt desfăşurate împotriva forţelor ruse în Ucraina, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ucraina a declarat joi că a primit bombe cu dispersie de la Statele Unite, cel mai mare susţinător militar al său, care spune că muniţiile sunt necesare pentru a compensa penuria de obuze cu care se confruntă forţele de la Kiev într-un moment în care lansează o contraofensivă.

Muniţiile cu dispersie sunt interzise în peste 100 de ţări, deoarece de obicei eliberează un număr mare de bombe mai mici, care pot ucide fără discernământ pe o zonă largă.

Unele dintre ele nu reuşesc inevitabil să explodeze şi pot reprezenta un pericol timp de zeci de ani, în special pentru copii.

Kievul a spus că va folosi bombe cu dispersie pentru a disloca concentrările de soldaţi inamici atunci când încearcă să-şi reia propriul teritoriu, dar nu le va folosi pe teritoriul Rusiei.

Putin a spus televiziunii de stat Moscova că va răspunde dacă va fi necesar.

"Vreau să observ că în Federaţia Rusă există un stoc suficient de diferite tipuri de bombe cu dispersie. Nu le-am folosit încă. Dar, desigur, dacă sunt folosite împotriva noastră, ne rezervăm dreptul de a lua măsuri reciproce".

Putin a spus că în opinia sa utilizarea bombelor cu dispersie este o crimă şi că până acum Rusia nu a avut nevoie să le folosească, deşi a suferit propriile probleme cu muniţia în trecut.

Human Rights Watch spune că atât Moscova, cât şi Kievul au folosit muniţii cu dispersie.

Rusia, Ucraina şi SUA nu au aderat la Convenţia privind muniţiile cu dispersie, care interzice producerea, stocarea, utilizarea şi transferul de astfel de arme.

Putin a mai spus televiziunii de stat că nu a văzut nimic în neregulă în faptul că specialiştii ruşi au examinat echipamentele şi rachetele militare occidentale capturate, cum ar fi rachetele Storm Shadow, pe care Marea Britanie le-a furnizat Ucrainei, pentru a vedea dacă există ceva util care ar putea fi folosit în echipamentul militar propriu al Rusiei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.