Preşedintele rus Vladimir ”Putin vrea să distrugă Ucraina şi să restabilească URSS”, denunţă secretarul Consiliului Naţional ucrainean de Securitate Oleksii Danilov, în toiul unor tensiuni cu Moscova, şi dă asigurări că acest plan este sortit eşecului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De peste o lună, Occidentul acuză Rusia de faptul că a comasat aproximativ 100.000 de militari ruşi la frontiera ucraineană, în vederea unei intervenţii militare şi îşi multiplică avertismentele la adresa Kremlinului, care dezminte orice intenţie belicoasă.

”Pentru noi, ameninţarea există în fiecare zi, indiferent de numărul militarilor” desfăşuraţi de Moscova, declară AFP, într-un interviu acordat în biroul său, Oleksii Danilov, în vârstă de 59 de ani, secretarul Consiliului ucrainean de Securitate.

Vladimir Putin nu va reuşi să-şi atingă scopul, deoarece, ”în cazul une ofensive ruse, întreaga societate, militarii şi civilii (...), va opune rezistenţă”, apreciază Oleksii Danilov.

”Ne vom apra ţara. Punct”, subliniază el.

Preşedintele rus pune la îndoială, de ani de zile, existenţa unei naţiuni ucrainene.

El a declarat joi, în conferinţa sa de presă anuală, că Ucraina a fost ”creată” de către Vladimir Lenin, în anii 1920.

Oleksii Danilov minimalizează, însă, ricul unei escaladări iminente şi precizează că, potrivit estmărilor Kievului, numărul militarilor ruşi din jurul Ucrainei nu a făcut decât să crească uşor - de la 93.000 în octombrie la 104.000 în prezent.

”Noi nu vedem nicio acumulare critică”, subliniază el.

”DESTABILIZARE”

În opnia sa, Kremlinul caută, înainte de toate, ”să destabilizeze” Ucraina din interior, prin ”atacuri cibernetice” şi o ”criză energetică”, în contextul în care această ţară, una dintre cele mai sărace din Europa, duce lipsă de cărbune şi gaze naturale şi riscă să se confrunte cu tăieri grave de electricitate în această iarnă.

În cazul în care acest scenariu eşuează, puterea rusă va ”folosi alte mijloace, inclusiv militare”, apreciază Oleksii Danilov.

”Ei vor să ne segmenteze ţara, pentru ca ea să nu mai existe în frontierele sale actuale”, acuză el.

Cele două ţări se află la cuţite după anexarea de către Moscova a Peninsulei ucrainene Crimeea în 2014, urmată de un război în est cu separatişti proruşi.

Kremlinul, în pofida dezminţirilor sale, este considerat marele susţinător militar şi politic al rebelilor.

Acest conflict, a cărui rezolvare politică se află într-un punct mort, s-a soldat cu peste 13.000 de morţi şi aproximativ 1,5 milioane de deplasaţi în Ucraina, o ţară cu 40 de milioane de locuitori, situată la uşa Uniunii Europene (UE).

Moscova acuză Kievul de pregătirea unei ofensive în vederea unei recuceriri a teritoriilor separatiste, însă autorităţile ucrainene exclud ferm acest lucru.

”Nu putem” recurge la forţă, pentru că acest lucru ar antrena ”un foarte mare număr de victime” civile, subliniază Danilov, un fost primar al oraşului Lugansk, în prezent aflat pe mâna separatiştilor.

”Am vrea să existe negocieri şi ca ruşii să-şi retragă militarii, tancurile şisă se întoarcă acasă. Însă Putin nu vrea”.

ARMAMENT SUPLIMENTAR

În schimb, în cazul unei escaladări cu Moscova, ”milioane de refugiaţi” se vor năpusti ”către Europa”, avertizează acest funcţionar ucrainean de rang înalt.

Occidentul ameninţă Moscova cu noi măsuri punitive în caz de atac, însă Kievul cere, pe lângă sanbcţiuni preventive, armament suplimentar.

”Să ni se furnizeze armament pentru a ne apăra este problema numărul unu. Nu promisiuni şi sancţiuni efemere”, tună Oleksii Danilov.

”Când ţara noastră va fi distrusă, cui veţi impune sancţiuni?”, întreabă el retoric.

Oficialul avertizează Occidentul împotriva oricărui aranjament cu Kremlonul, odată cu apropierea unor negocieri, în ianuarie, între Moscova şi Washington pe teme revendicărilor în domeniul securităţii ale Kremlinului, care cere ca Kievul să nu adere niciodată la NATO.

Potrivit lui Oleksii Danilov, ucrainenii nu vor accepta niciodată acorduri încheiate ”pe la spate”.

”Noi nu sutem Rusia”, subliniază el. ”Aşa-zişi mari lideri nu ne pot supune şi decide în locul nostru”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.