Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat o lege prin care Rusia se retrage din Tratatul ”Cer deschis” (”Open skies”) de dezarmare, încheiat cu Statele Unite, care permitea efectuarea unor zboruri neînarmate de supraveghere a instalaţiilor militare din ambele ţări, relatează DPA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Legea intră în vigoare după ce este publicată de Kremlin, luni.

Putin a ordonat retragerea din acest tratat, în cadrul căruia aceste zboruri militare de observaţie erau considerate un factor-cheie în consolidarea încrederii între Rusia şi Occident după al Războiul Rece.

Decizia abandonării acestui pact este reciprocă.

Administraţia fostului preşedinte republican Donald Trump anunţa retragerea Statelor Unite din tratat în urmă cu un an şi acuza Rusia de încălcarea pactului.

Administraţia democratului Joe Biden a decis, în mai, să respecte această decizie.

Rusia acuză Statele Unite de abandonarea acordului.

Consiliul federaţiei, Camera superioară a Parlamentului rus, a abrogat săptămâna trecută, prin vot, tratatul.

Promulgarea lui Putin este utimul pas al retragerii din acest tratat, semnat la Heksinki, la 24 martie 1992. Documentul a intrat în vigoare în 2002.

Acest subiect ar urma să nu fe abordat în cadrul summitului Biden-Putin, la 16 iunie, la Geneva.

Un singur acord-cheie în domeniul controlului armamentului a rămas în vigoare între Statele Unite şi Rusia - Tratatul dezarmării nucleare New START.

Cu puţin timp înainte ca acordul să expire, în februarie, Bden şi Putin au convenit să-l prelungească cu cinci ani.

Tratatul New START limitează arsenalele nucleare american şi rus la 800 de vectori nucleari şi la 1.550 de focoase nuclare operaţionale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.