Vladimir Putin şi aliatul său sirian Bashar al-Assad au apreciat, într-o întâlnire în Rusia, că a venit vremea unei accelerări a procesului politic menit să dea pagina celor peste şapte ani de război în Siria şi trecerii la procesul reconstrucţiei şi retragerii forţelor străine implicate, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceasta a fost prima întâlnire între preşedintele rus şi omologul său sirian de la scurta întrevedere, în decembrie, la baza rusă Hmeimim, în Siria, la finalul căreia Putin a anunţat retragerea unei părţi a contingentului militar rus din ţară.

Cei doi lideri s-au întâlnit, de asemenea, în nooembrie, tot la Soci, un oraş balnear de la malul Mării Negre, în sud-vestul Rusiei, unde preşedintele rus deţine o reşedinţă.

La fel ca în noiembrie, întâlnirea a fost ţinută secretă. Abia joi seara târziu, televiziunea rusă a difuzat scurte fragmente de la întâlnirea celor doi, care au insistat asupra succeselor militare ale regimului, susţinut de armata rusă.

Această întâlnire pare să-i consolideze preşedintelui sirian, urât de Occident, poziţia de stăpân pe situaţie în ţara sa, în contextul în care Putin se pregăteşte să o primească vineri pe Angela Merkel, iar săptămâna viitoare pe Emmanuel Macron.

Putin l-a felicitat pe preşedintele sirian pentru ”succesele armatei guvernamentale siriene în lupta împotriva grupărilor teroriste”, care au permis ”să se creeze condiţii suplimentare în favoarea unei activări a procesului politic la scară mare”, a anunţat Kremlinul într-un comunicat.

Intervenţia militară rusă în Siria, lansată în septembrie 2015, a permis armatei siriene să recucerească marea majoritate a teritoriile cucerite de organizaţia jihadistă Statul Islamic (SI) şi să slăbească în mod semnificativ gruupările rebele, alungate din oraşul Alep şi din cartiere din Ghouta de Est, în apropiere de Damasc.

Rusia întâmpină însă dificultăţi în a transforma aceste succese într-o soluţie politică la conflict, multiplicându-şi fără mare succes reuniunile la Astana, capitala Kazahstanului, sau invitând opoziţia siriană la Soci.

”Teroriştii depun armele în puncte-cheie în Siria, ceea ce a permis restaurarea infrastructurilor şi alungarea lor, ceea ce pune capăt operaţiunilor lor în apropierea capitalei”, s-a felicitat Putin.

”Odată cu începerea procesului politic în faza sa cea mai activă, forţele armate străine se vor retrage de pe teritoriul sirian”, a continuat preşedintel rus, fără să precizeze la care ”forţe străine” se referă.

”STABILITATE”

”Viitoarea sarcină este, bineînţeles, redresarea economică şi ajutorul umanitar”, a adăugat preşedintele rus.

”Stabilitatea se îmbunătăţeşte” în Siria, a dat asigurări la rândul său Bashar al-Assad, ”deschizând uşa procesului politic pe care l-am început de ceva timp”, potrivit traducerii Kremlinului.

”Noi ştim că nu va fi uşor, pentru că anumite ţări nu vor ca stabilitatea să revină în Siria. Cu toate acestea, împreună cu voi şi alţi parteneri şi prieteni, vom continua să avansăm ferm în procesul de soluţionare în favoarea păcii”, a spus el.

”Mulţumită succeselor militare, reuşim să normalizăm situaţia în ţară, ceea ce deschide calea întoarcerii multor concetăţeni în căminul lor”, a spus al-Assad.

Potrivit Kremlinului, liderul de la Damasc a decis să aleagă emisari în vederea ”formării unui Comitet Constituţional care va trebui să muncească la legea fundamentală din Siria” şi care ”vor fi trimişi la ONU”.

Preşedintele sirian s-a felicitat totodată de ”creşterea investiţiilor ruse în cursul ultimilor ani” în ţara devastată de război, subliniind asupra nevoilor procesului de reconstrucţie.

Această vizită a lui Bashar al-Assad în Rusia a avut loc cu o zi înainte de întâlnirea, la Soci, între Vladimir Putin şi cancelarul german Angela Merkel - prima lor întâlnire tête-à-tête de un an, care urmează să fie consacrată Siriei.

Ea are loc, de asemenea, cu mai puţin de o săptămână înaintea unei vizite a preşedintelui francez Emmanuel Macron în Rusia, cu ocazia Forumului Economic de la Sankt-Petersburg (nord-vest).

Războiul din Siria s-a soldat cu peste 350.000 de morţi şi milioane de persoane deplasate şi refugiaţi începând din 2011.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.