Vladimir Putin a ordonat joi consolidarea, în 2017, a forţei de atac nucleare ruse, cu scopul de a o face capabilă să străpungă scutul antirachetă din Europa de Est, în România şi Polonia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Trebuie ca potenţialul militar al forţelor nucleare strategice să fie consolidat, înainte de toate cu ajutorul unor sisteme de rachete capabile să garanteze străpungerea sistemelor de apărare antirachetă existente sau viitoare”, a declarat preşedintele într-o reuniune cu reprezentanţi ai forţelor armate ruse, citat de agenţiile ruse.

Şeful de stat rus a anunţat deja, în iunie, mobilizarea în cadrul forţelor nucleare a peste 40 de rachete balistice suplimentare, capabile să ”străpungă sistemele apărării antiaeriene cele mai sofisticate”, ca răspuns la proiectul american de instalare a unor sisteme de armament greu în Europa de Est.

Rusia este îngrijorată, în plus, de instalarea în România şi Polonia a unor elemente ale scutului antirachetă despre care afirmă că este îndreptat împotriva capacităţii sale de disuasiune nucleară.

Washingtonul a dat asigurări că scutul are scopul să protejeze Europa de o eventuală ameninţare iraniană.

”Trebuie să fim atenţi la orice schimbare în echilibrul forţelor şi a situaţiei politico-militare din lume şi mai ales la frontierele ruse. Şi să ne corijăm la timp planurile, în vederea unei eliminări a potenţialelor ameninţări la afresa ţării noastre”, a adăugat Putin.

Preşedintele rus a evaluat ”la 60%” nivelul realizării modernizării forţelor nucleare ruse, care includ bombardiere strategice, rachete balistice intercontinentale şi submarine nucleare.

Ultima doctrină militară rusă, care datează din decembrie 2014, nu evocă în niciun caz posibilitatea unui ”atac preventiv” cu ogive nucleare.

Moscova îşi rezervă dreptul de a-şi folosi arsenalul nuclear doar în cazul unei agresiuni împotriva ei sau a aliaţilor ei ori în cazul unei ”ameninţări la existenţa însăşi a statului”.

Putin a acuzat NATO, la sfârşitul lui iunie, că vrea să-i antreneze ţara într-o cursă a înarmării ”frenetică” şi că rupe ”echilibrul militar” aflat în vigoare în Europa de la implozia URSS.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.