Preşedintele rus Vladimir Putin i-a spus joi omologului său american Donald Trump, cu care a purtat o convorbire la telefon de aproximativ o oră, că Rusia ”nu va renunţa la obiectivele sale” în Războiul din Ucraina, potrivit consilierului rus diplomatic Iuri Uşakov, relatează AFP.
Aceste obiective sunt ”eliminarea cauzelor profunde binecunoscute care au condus la situaţia actuală”.
Această a şasea convorbire la telefon între Vladimir Putin şi Donald Trump de la întoarcerea miliardarului la Casa Albă, care a durat aproape o oră, a fost catalogată drept ”sinceră” de către consilierul diplomatic al Kremlinului, Iuri Uşakov.
Cei doi lideri au discutat despre Războiul din Ucraina şi situaţia din Orientul Mijlociu, dar şi despre relaţiile între Moscova şi Washington.
RUSIA ”CONTINUĂ SĂ CAUTE O SOLUŢIE POLITICĂ ŞI NEGOCIATĂ”, DĂ ASIGURĂRI PUTIN
Despre Ucraina, Vladimir Putin i-a spus omologului său american că Rusia ”continuă să caute o soluţie politică şi negociată a conflictului”, a declarat unor jurnalişti Iuri Uşakov.
Liderul rus a ”subliniat voinţa părţii ruse de a continua procesul de negociere” început la istanbul, unde au avut loc două runde de negocieri directe ruso-ucrainene cu rezultate slabe.
”Preşedintele nostru a declarat de asemenea că Rusia îşi va continua obiectivele, şi anume eliminarea cauzelor profunde binecunoscute care au condus la situaţia actuală”, a declarat consilierul diplomatic al preşedintelui rusm Iuri Uşakov.
”Iar Rusia nu va renunţa la aceste obiective”, a subliniat el.
La 2 iunie, negocieri au avut loc între Kiev şi Moscova în Turcia.
Cele două ţări au convenit un schimb de prizonieri, însă nu au ajuns la un armistiţiu.
În această întâlnire, Rusia a transmis Kievului un memorandum cu cereri ruse în vederea unui armistiţiu, nişte cereri maximaliste.
În acest document, Moscova cere o retragere a armatei ucrainene din regiunile ucrainene ocupate parţial de către armata rusă şi a căror anexate a fost revendicată de către Vladimir Putin în septembrie 2022 - Doneţk, Lugans, Herson şi Zaporojie.
Această întâlnire era a doua rundă de negocieri, după o primă rundă la jumătatea lui mai, tot la Istanbul.
Convorbirea de joi intervine după ce Statele Unite au suspendat livrarea a sute de arme Ucrainei.
Acest subiect nu a fost abordat de către Vladimir Putin şi Donald Trump la telefon.
Statele Unite au luat această decizie ”pentru a pune interesele Americii mai întâi, în urma unei treceri în revistă, a Departamentului Apărării, a ajutorului militar al naţiunii noastre acordat altor ţări în întreaga lume”, potrivit Casei Albe.
Până în prezent, în pofida unei relaţii conflictuale cu Kievul, Guvernul lui Donald Trump continua, cel puţinîn mod parţial, să trimită ajutorul militar iniţiat în timpul preşedinţiei lui Joe Biden.
În mandatul lui Joe Biden, Statele Unite au furnizat Kievului ajutoare militare în valoare de peste 60 de miliarde de dolari.
Vladimir Putin au mai discutat despre Războiul din Fâşia Gaza şi despre Războiul între Israel şi Iran.
Liderul de la Kremlin a pledat în favoarea unei rezolvări ”exclusiv prin mijloace politice şi diplomatice”, potrivit lui Iuri Uşakov.
Cei doi lideri şi-au ”confirmat interesul reciproc faţă de punerea în aplicare a unei serii de proicte economice promiţătoare, în domeniul energiei şi cercetării spaţiale”, a mai anunţat consilierul diplomatic rus.
Un apel telefonic între preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi omologul său american era ”în pregătire” şi ar putea avea loc vineri, a declarat AFP un oficial ucrainean de rang înalt.
”O conversaţie este în curs de pregătire. Noi sperăm să aibă loc vineti, dar totul depinde de agenda celor doi preşedinţi”, a anunţat această sursă sun protecţia anonimatului.
Donald Trump şi Vladimir Putin au discutat la telefon de cinci ori de la întoarcerea la Casa Albă a preşedintelui american, în ianuarie, care are ambiţia să pună capăt Războiului din Ucraina cât mai rapid posibil.
La ultima lor convorbire, la 14 iunie, Vladimir Putin i-a spus lui Donald Trump că este pregătit de o nouă rundă de negocieri între Rusia şi Ucraina.
Nicio dată nu a fost însă anunţată de atunci de către Kiev.
Vladimir Putin şi Donald Trump au discutat atunci şi dspre Războiul între Israel şi Iran.
Marţi, preşedintele francez Emmanuel Macron a discutat la telefon cu Vladimir Putin - pentru prima oară din 2022 -, rupând astfel şi mai mult politica de izolare a liderului de la Kremlin promovată de către europeni.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...