Preşedintele rus Vladimir Putin i-a oferit un elicopter omologului său zimbabwian Emmerson Mnangagwa, anunţă Guvernul zimbabwian, în contextul în care liderul de la Kremlin încearcă să obţină susţinerea liderilor africani, reuniuniţi într-un summit Rusia-Africa la Sankt Petersburg, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Emmerson Mnangagwa face parte dintre liderii africani care participă la acest summit Rusia-Africa, de două zile, considerat un test al susţinerii lui Vladimir Putin în Africa după ce a invadat Ucraina.

”Excelenţa sa preşedintele Putin a oferit un elicopter prezidenţial excelenţei sale preşedintelui Emmerson Dambudzo Mnangagwa", a anunţat joi, pe reţee de socializare Ministerul zimbabwian al Informaţiilor.

Ministerul a publicat imagini în care Emmerson Mnangagwa coboară treptele elicopterului şi aşezat în cabină, la o masă pe care se aflau pahare de vin alb şi un bol cu fructe.

”Această pasăre se va afla în curând pe cerul nostru”, scrie pe Twitter un purtător de cuvânt al Guvernului zimbabwian, Nick Mangwana.

Liderii din Zimbabwe sunt sunt vizaţi de sancţiuni care le-au fost impuse de către Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE), cu privire la corupţie şi încălcări ale drepturilor omului.

Emmerson Mnangagwa, în vârstă de 80 de ani, care înearcă să fie reales într-un scruttin care, potrivit unor analişti, ar urma să fie strâns, luna viitoare, atribuie de mult timp dificultăţile economice ale ţării acestor sancţiuni.

”Victimele sancţiunilor trebuie să coopereze”, a declarat Emmerson Mnangagwa, în faţa elicopterului, într-o înregistrare video publicată de către Ministerul Informaţiilor.

Vladimir Putin a citat joi Zimbabwe printre cele şase ţări aficane care urmează să primească ”gratuit” cereale din Rusia, după ce Kremlinul s-a retras din Acordul de la Istanbul din iulie 2022 care permitea tranzitul cerealelor ucrainene la Marea Neagră.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.