Preşedintele rus Vladimir Putin a elogiat joi rolul ”crucial” al Rusiei în înfrângerea jihadiştilor în Siria, unde gruparea Statul Islamic (SI) a pierdut aproape teritoriile asupra cărora deţinea controlul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Rusia a avut o contribuţie crucială în înfrângerea forţelor criminale care au sfidat întreaga civilizaţie, distrugând armata teroristă a unei dictaturi barbare”, a declarat Putin la începutul unei ceremonii de decorare a unor militari ruşi care au participat la operaţiunile ruse în Siria.

Aceste forţe ”semănau moartea şi distrugerea (...) şi aspirau să transforme Siria şi ţările vecine într-un teren propice lansării unei agresiuni globale vizând ţara noastră”, a spus el.

Preşedintele rus a ordonat la jumătatea lui decembrie o retragere parţială a trupelor desfăşurate începând din septembrie 2015 în Siria, în susţinerea armatei lui Bashar al-Assad, apreciind că misiunea lor ”a fost îndeplinită strălucitor”.

Această intervenţie i-a permis regimului să reia controlul asupra celei mai mari părţi a ţării de la rebeli şi jihadişti, încolţiţi în câteva ”buzunare” pe teren.

Potrivit lui Putin, ”echipamentele (jihadiştilor), statele lor majore, infrastructurile şi mii de combatanţi au fost distruse” de la începutul operaţiunii ruse, la care au participat în total ”peste 48.000 de soldaţi şi ofiţeri ruşi”.

Acest număr include piloţi şi marinari, unităţi ale Poliţiei Militare, agenţi de informaţii şi comunicaţii, dar şi consilieri militari, a precizat el.

Armata rusă îşi va menţine, însă, în Siria, Centrul de Reconciliere a Beligeranţilor, trei batalioane ale Poliţiei Militare, baza aeriană de la Hmeimim şi baza militară navală de la Tartus.

”Voi, ca nimeni altcineva, înţelegeţi, ştiţi şi simţiţi că armata s-a schimbat în mod radical în cursul acestor doi ani şi ceva. Ea s-a schimbat pentru că oamenii au simţit că erau la înălţime”, a apreciat Putin.

”Ei au înţeles cum funcţionează echipamentul nostru militar, serviciile de comadament şi aprovizionare, cât de moderne au devenit forţele noastre armate. Lumea întreagă a văzut-o şi, ceea ce este şi mai important, de asemenea poporul nostru”, a adăugat preşedintele.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.