Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, marţi, că este ”imposibil” pentru unele state europene ”să renunţe rapid” la petrolul provenit din Rusia, după cum propune Uniunea Europeană, din cauza ”ponderii deosebit de mari a hidrocarburilor ruseşti”. Liderul rus a mai subliniat că Europa riscă să plătească pe termen lung ”cele mai ridicate preţuri la energie la nivel mondial”, în cazul în care renunţă la aprovizionarea cu energia livrată de Moscova, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Statele membre UE negociază în prezent o propunere de embargo asupra petrolului provenit din Rusia în contextul invaziei în Ucraina, însă nu au reuşit să ajungă la un consens în cursul acestei săptămâni din cauza unui drept de veto al Ungariei, care este foarte dependentă de importurile de petrol ruseşti.

”Evident, unele state UE, unde bilanţul energetic al ponderii hidrocarburilor ruseşti este deosebit de mare, nu vor putea face acest lucru mult timp de acum înainte, să renunţe la petrolul nostru”, a afirmat Vladimir Putin în cadrul unei întâlniri televizate cu oficiali guvernamentali şi din domeniul petrolului.

Putin a mai spus că sancţiunile impuse de Occident şi un posibil embargo asupra petrolului rusesc au dus la o creştere a preţului petrolului la nivel mondial.

El a subliniat că, renunţând la aprovizionarea cu energie din Rusia, Europa riscă să plătească pe termen lung cele mai ridicate preţuri la energie din lume, iar competitivitatea industriei europene va fi periclitată.

El a mai spus că sancţiunile occidentale au alimentat inflaţia pe întregul continent european.

Rusia se confruntă cu o scădere a producţiei de petrol nemaiîntâlnită de la prăbuşirea Uniunii Sovietice din cauza sancţiunilor occidentale, care complică extrem de mult vânzarea petrolului rusesc la nivel global.

”Există schimbări colosale pe piaţa petrolului şi a încheia afaceri după cum se proceda înainte, în conformitate cu vechiul model, pare puţin probabil”, a spus Putin, adăugând că este important să se înfiinţeze un lanţ complet de la producător până la cumpărător.

El a promis că va aloca un ajutor de stat producătorilor autohtoni de petrol şi va facilita accesul la împrumuturi şi asigurări.


 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.