Vladimir Putin aşteaptă anunţarea rezultatelor oficiale ale alegerilor prezidenţiale din Statele Unite - unde Donald Trump contestă victoria lui Joe Biden - pentru a-l felicita pe învingător, a anunţat luni Kremlinul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Noi considerăm că este corect să aşteptăm rezultatele alegerilor care au avut loc. Vreau să amintesc că preşedintele Putin a spus în mai multe rânduri că va respecta alegerea poporului american oricare ar fi ea”, a declarat presei un purtător al preşedinţiei, Dmitri Peskov.

Vladimit Putin l-a felicitat pe Donald Trump pentru alegerea sa în 2016 la o oră după ce a fost creditat cu o victorie în proiecţiile presei americane.

Peskov a subliniat că, ”la acea vreme, nu exista o contestare juridică” a rezultatului alegerilor prezidenţiale.

Spre deosebire de majoritatea ţărilor lumii, China şi Rusia, dar şi Mexicul şi Brazilia nu l-au felicitat pe Joe Biden.

Donald Trump a refuzat să recunoască victoria rivalului său, anunţată sâmbătă, a denunţat - fără să prezinte probe - fraude în favoarea democratului şi a ameninţat cu acţiuni în justiţie pentru a obţine câştig de cauză.

Şefa Comisiei Electorale ruse Ela Pamfilova a apreciat luni, preluând spusele lui Trump, că votul prin corespondenţă în Statele Unite a lăsat ”spaţii imense” unor posibile fraude electorale. În Opinia sa, sistemul de vot prin corespondenţă în Statele Unite ar permite ”votul multiplu, pierderea buletinelor «indezirabile» ascensiunuea votului morţilor”.

Votul prin corespondenţă, denunţat de Donald Trump ca un vector al unor fraude, a cunoscut o ascensiune importantă în Statele Unite, din cauza pandemiei covid-19.

Relaţiile americano-ruse s-au degradat neîncetat după acuzarea Moscoveide amestec în alegerile prezidenţiale americane din 2016 în vederea favorizării alegerii lui Donald trump.

Miliardarul american a negat mereu că a beneficiat de eforturi ruseşri, la fel ca şi Putin, în pofida concluziilor anchetatorilor americani, care au cindus la impunerea unor sancţiuni Rusiei.

Alegerea lui Joe Biden riscă să sporească tensiunile, în contextul în care fostul vicepreşedinte al lui Barack Obama a promis mai multă fermitate împotriva Moscovei, în timp ce Donald Trump nu-şi ascunde admiraţia faţă de Vladimir Putin.

Potrivit ui Peskov, Putin este ”pregătit să lucreze ci orice preşedinte al Statelor Unite”, iar Rusia speră ca, împreună cu ”viitorul” preşedinte, să fie posibil să se poarte ”un dialog şi o înţelegere asupra căilor unei normalizări a relaţiilor bilaterale”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.