Orice acord prin care s-ar încheia o dispută teritorială cu Japonia are nevoie de susţinerea publică, a anunţat preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Cu puţin timp înainte ca Putin să se întâlnească la Kremlin cu premierul japonez Shinzo Abe, poliţia rusă a reţinut 11 persoane care protestau faţă de concesiile teritoriale în faţa ambasadei Japoniei din Moscova.
 
Insulele – cunoscute în Rusia ca Insulele Kurile şi în Japonia ca Teritoriile Nordice – au fost capturate de trupele sovietice la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. De atunci, Tokyo a căutat să le recupereze. Din cauza acestei dispute, Rusia şi Japonia nu au semnat un tratat oficial de pace.
 
Putin şi Abe şi-au reafirmat angajamentul pentru a găsi o soluţie la dispută, însă au oferit puţine soluţii concrete.
 
„Avem în faţa noastră o muncă titanică pentru a crea condiţiile necesare de a ajunge la o soluţie acceptabilă pentru ambele părţi”, a afirmat Putin.
 
„Bineînţeles, soluţiile propuse de negociatori ar trebui să fie acceptabile şi pentru cetăţenii ruşi şi japonezi, să fie susţinute de societăţile din ambele ţări”, a adăugat Putin. Sondajele de opinie arată că majoritatea ruşilor se opun ideii de a ceda din insule.
 
Abe a declarat că ajuns la un acord cu Putin privind o întâlnire a miniştrilor de externe care va avea loc în februarie pentru a continua discuţiile. Liderul japonez a precizat şi că s-a ajuns la un acord prin care cele două armate vor colabora îndeaproape.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.