Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat luni armatei să înceapă retragerea majorităţii trupelor din Siria, deoacere intervenţia militară a Moscovei şi-a atins, în mare, obiectivele, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La o întâlnire cu ministrul apărării şi cu cel de externe, Putin a afirmat că retragerea ar trebui să înceapă de marţi, la mai mult de cinci luni după ce a ordonat lansarea operaţiunii militare prin care şi-a sprijinit aliatul, pe preşedintele Bashar al-Assad.

“Activitatea eficientă a armatei noastre a creat condiţiile pentru începerea procesului de pace”, a spus Putin.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

“Cred că sarcina atribuită Ministerului Apărării şi Forţelor Armate ruse a fost, în ansamblu, îndeplinită. Cu participarea armatei ruse (…), forţele armate siriene şi forţele patriotice siriene au putut obţine o schimbare fundamentală a cursului luptei împotriva terorismului internaţional”, a adăugat liderul de la Kremlin.

“În concluzie, îi ordon ministrului apărării ca, începând de mâine (marţi – n.r.), să înceapă retragerii părţii principale a contingentului nostru militar din Republica Arabă Siriană”, a anunţat el.

De asemenea, el a cerut Rusiei să îşi intensifice rolul în procesul de pace, pentru a pune capăt conflictul din Siria.

Liderul rus a lăsat, însă, să se înţeleagă că Moscova va menţine o prezenţă militară în ţara arabă: nu a stabilit un termen pentru încheierea retragerii. Mai mult, a anunţat că forţele ruse vor rămâne în portul Tartous şi la baza aeriană Hmeymim din provincia siriană Latakia. 

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că Putin l-a sunat pe preşedintele sirian Bashar al-Assad, pentru a-l informa de decizia Moscovei.

La rândul său, preşedintele sirian Bashar al-Assad a confirmat că Damascul şi Moscova au convenit asupra retragerii trupelor ruse, în concordanţă cu o “continuare a încetării ostilităţilor şi în concordanţă cu situaţia de pe teren”.

De asemenea, liderul de la Damasc a precizat că Rusia şi-a luat angajamentul să susţină în continuare Siria în lupta împotriva terorismului.

Între timp, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a avertizat că negocierile pentru pace de la Geneva nu sunt simple şi rămâne de văzut dacă toate părţile vor veni la masa de discuţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.