Preşedintele rus Vladimir Putin a acceptat să viziteze Coreea de Nord la invitaţia liderului Kim Jong Un, care efectuează o vizită excepţională în Rusia pentru a consolida legăturile dintre Moscova şi Phenian, în special în domeniul militar, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Deocamdată, însă, nimic nu a fost anunţat oficial în legătură cu un posibil acord de livrare de echipamente militare către Rusia pentru a sprijini ofensiva sa în Ucraina, aşa cum a sugerat Washingtonul.

În urma unei întrevederi miercuri, "Kim Jong Un l-a invitat cu curtoazie pe Putin să viziteze RPD Coreeană (Republica Populară Democrată Coreeană, n.r.) când îi va conveni", a relatat joi agenţia oficială nord-coreeană KCNA, folosind denumirea oficială a Coreei de Nord.

"Putin a acceptat cu plăcere invitaţia şi şi-a reafirmat dorinţa sa neschimbată de a continua să promoveze istoria şi tradiţia prieteniei dintre Rusia şi RPDC", a adăugat agenţia.

În aceeaşi zi, liderul nord-coreean l-a asigurat pe Vladimir Putin că Moscova va obţine o "mare victorie" asupra duşmanilor săi, în condiţiile în care Rusia este angajată într-un război în Ucraina de mai bine de un an şi jumătate.

La rândul său, Vladimir Putin a închinat un toast pentru "viitoarea consolidare a cooperării" cu Phenianul, vorbind în faţa presei despre "perspectivele" cooperării militare cu Coreea de Nord, în pofida sancţiunilor internaţionale care vizează această ţară izolată din cauza programelor sale nucleare şi a rachetelor în curs de dezvoltare.

A fost prima întâlnire între cei doi lideri de la o vizită anterioară a lui Kim Jong Un la Vladivostok în 2019.

După ce liderul nord-coreean a sosit în Rusia la bordul trenului său blindat, Kim Jong Un şi Vladimir Putin au vizitat instalaţiile de la cosmodromul Vostocini din Orientul Îndepărtat, finalizat în 2016 şi menit să înlocuiască în cele din urmă istorica bază spaţială Baikonur.

Ei au purtat apoi discuţii oficiale care au durat aproximativ două ore cu delegaţiile lor şi în tete-a-tete. La discuţii au luat parte ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu, ministrul de Externe Serghei Lavrov şi ministrul industriei Denis Manturov.

Potrivit lui Putin, Kim Jong Un va asista, de asemenea, la o "demonstraţie" a marinei ruse din Vladivostok, în Pacific - o deplasare despre care nu a precizat când va avea loc. De asemenea, liderul nord-coreean va vizita fabrici de echipamente aeronautice 'civile şi militare' în Orientul Îndepărtat, a precizat şeful statului rus.

Statele Unite şi-au exprimat "îngrijorarea" că Rusia este interesată să cumpere muniţii nord-coreene pentru a-şi susţine invazia în Ucraina. 

"Suntem în mod evident îngrijoraţi de orice relaţie de apărare emergentă între Coreea de Nord şi Rusia", a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, John Kirby.

La Vostocini, Vladimir Putin a evocat posibilitatea ca Rusia să ajute Phenianul să construiască sateliţi, după ce Coreea de Nord a eşuat recent, de două ori, să pună pe orbită un satelit militar de spionaj.

"Acesta este motivul pentru care am venit aici. Liderul Coreei de Nord arată un mare interes pentru tehnologia rachetelor. Ei încearcă să îşi dezvolte programul spaţial", a declarat Putin, potrivit agenţiilor de presă ruse.

Matthew Miller, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, şi-a exprimat îngrijorarea că orice cooperare în domeniul sateliţilor ar fi "o încălcare a mai multor rezoluţii ale ONU".

Statele Unite "nu vor ezita" să impună sancţiuni, dacă va fi necesar, împotriva Phenianului şi Moscovei, a avertizat Miller.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.