Premierul britanic conservator Rishi Sunak şi rivalul său laburist Keir Starmer au lansat joi anul electoral în Regatul Unit, cu alegeri care urmează să aibă loc în al doilea semestru, în urma cărora Partidul Laburist (Labour) s-ar putea întoarce la Downing Street, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Data alegerilor face obiectul unor speculaţii intense, însă şeful Guvernului a anunţat că preconizează să convoace votul în al doilea semestru, îndeprtând în acest stadiu ipozteza unui scrutin în primăvară, dar fără să aştepte până la data-limită, stabvilită în ianuarie 2025.

”Ipoteza mea de lucru este că vom avea alegeri legislatove în cursul semestrului doi al acestui an”, a anunţat premier într-o vizită la Mansfield, în centrul Angliei.

”Vreau să continui lucrul, să gestionez bine economia şi să reduc impozitele. Dar pot totodată să continui să atac imigraţia clandestină”, dă asigurări liderul conservator, în vârstă de 43 de ani, aflat în post de un an şi trei luni.

”Am, deci, multe de făcut şi sunt hotărât să continui să servesc interesele britanicilor”, spune el.

Partidul Laburist (centru-atânga) devansează în prezent în sondaje Partidul Conservator (Tories) cu aproximativ 18 puncte procentuale.

Partidul Conservator - care se află la Downing Street de 14 ani - este puternic afectat de scandalurile din ”epoca” lui Boris Johnson şi criza puterii de cumpărare cauzată de inflaţie.

Stabilirea alegerilor în mai, luna în care au loc cel mai adesea acestea, i-ar permite Guvernului să le suprapună cu alegerile locale şi să evite o dată prea apropiată de alegerile prezidenţiale din Statele Unite.

Scenariul unui scrutin la sfârşitul anului i-ar lăsa însă premierului mai mult timp să spere să se laude cu rezultate în politici-far ca foarte controversata trimitere a migranţilor ilegali din regat în Rwanda.

”RENAŞTERE NAŢIONALĂ”

O incertitudine persistă cu atât mai mult cu cât sondaje de opinie arată o mare nepopularitate a puterii şi mai mult decât un entuziasm veritabil în favoarea laburiştilor, însă Keir Starmer recunoaşte că nimic nu este câştigat dinainte.

Într-un discurs la întoarcerea din vacanţă, la Bristol, în vestul Angliei, el îndeamnă la mobilizare şi se declară ”pregătit” să conducă Partidul Laburist la putere, prezentând portretul unei naţiuni ”obosite, chiar disperate”.

”Marea Britanie are nevoie de schimbare, o vrea, o cere”, a subliniat liderul laburist.

”Aveţi dreptate să fiţi aniti-Westminster şi furioşi pe ceea ce a devenit politica”, a declarat el, promiţând o ”renaştere naţională” şi atacând guvernele conservatoare succesive care nu, în opinia sa, ”nicio relizare concretă cu care să se laude”.

Keir Starmer se adresează celor care au suferit din cauza consecinţelor ”pandemiei, crizei costului traiului, provocării Brexitului şi haosului de la Westminster”, dup scandalurile din perioada lui Boris Johnson.

”Acesta este anul vostru: oportunitatea de a modela viitorul ţării noastre se află în mâinile voastre”, a subliniat el.

Fostul avocat în vârstă de 51 de ani promite o ”repunere pe picioare a NHS”, serviciul public de sănătate, aflat în plin declin, facturi energetice mai mici şi o creştere a numărului poliţiştilor pe străzi.

”Noi nu mai suntem un partid al contestării”, a subliniat cel care a recentrat partidul Laburist după ce i-a succedat în 2020 lui Jeremy Corbyn, poziţionat mai la stânga şi acuzat de faptul că a lăsat să prospere antisemitismul în partid.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.