Peste 70 de europarlamentari, care fac parte din majoritatea grupurilor politice care activează în Parlamentul European şi din diferite zone ale Europei, sprijină solicitarea adresată de eurodeputatul Victor Negrescu Comisiei Europene şi Consiliului European pentru crearea unui coridor umanitar pentru familiile cu copii din Ucraina şi respectiv pentru sprijinirea copiilor refugiaţi din zona de conflict.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Intervenţia militară a Federaţiei Ruse în Ucraina a generat un val de refugiaţi compus în majoritate din femei, copii şi vârstnici. Ţările vecine au făcut eforturi considerabile, cu sprijinul Mecanismului de Protecţie Civilă al Uniunii Europene şi al mai multor ONG-uri, pentru a oferi protecţie şi siguranţă refugiaţilor ucraineni. Din păcate, acest lucru nu este suficient. Copiii şi familiile lor care sosesc din zona de conflict au nevoie urgentă de ajutor, de la asigurarea nevoilor de bază până la sprijin psihologic. Copiii orfani şi cei care vin fără părinţi sunt, în mod particular, într-o situaţie disperată”, spune europarlamentarul PSD.

Negrescu solicită Comisiei Europene şi tuturor statelor membre să ofere un sprijin mai consistent copiilor ucraineni care sosesc în ţările vecine, în special în România, Polonia, Slovacia şi Republica Moldova, şi să implementeze un mecanism european integrat de sprijin pentru a-i ajuta pe ei şi familiile lor pe termen scurt, dar şi pe termen lung, potrivit scrisorii iniţiate de europarlamentarul român.

Prin acest demers, eurodeputaţii solicită crearea unui coridor umanitar pentru a permite trecerea în siguranţă a frontierei pentru familiile cu copii, dar şi realizarea unui coridor verde pentru transportul de ajutoare umanitare către Ucraina.

“Uniunea Europeană ar trebui, de asemenea, să încerce să creeze un coridor umanitar de urgenţă pentru familiile cu copii, orfanii şi copiii neînsoţiţi de părinţi, astfel încât aceştia să treacă graniţa în siguranţă, şi care să le permită să fugă din zona de conflict. Uniunea ar trebui, de asemenea, să studieze posibilitatea creării unui coridor verde care să canalizeze către Ucraina ajutoarele umanitare şi să ofere sprijin pentru transportul aferent. Fiecare minut contează. Sperăm că apelul nostru va fi auzit şi că nu vor mai fi răniţi copiii în timpul evadării din zonele afectate de conflictul armat din Ucraina”, este concluzia apelului iniţiat de eurodeputatul social democrat Victor Negrescu.

Europarlamentarul român este de altfel cel care, încă dinaintea începerii războiului din Ucraina, a solicitat Comisiei Europene şi statelor membre, atât printr-o interpelare,  cât şi în plenul Parlamentului European, să înceapă pregătirile pentru gestionarea unui eventual val de refugiaţi. Mai mult, Victor Negrescu a iniţiat, împreună cu PES activists România, o campanie prin care oferă asistenţă copiilor din Ucraina, atât prin oferirea de ajutoare umanitare, cât şi prin consiliere psihologică sau asistenţă medicală adaptată.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.