Sute de protestatari au participat la un marş în capitala Pakistanului, Islamabad, pentru a cere noului guvern condus de Imran Khan să întrerupă legăturile diplomatice cu Olanda din cauza unei competiţii de caricaturi cu profetul Mahomed, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În iunie, Geert Wilders, parlamentarul olandez care conduce Partidul Pentru Libertate, o grupare naţionalistă de dreapta, a invitat lumea să trimită caricaturi cu profetul Mahomed, lucru interzis de Islam. Competiţia, care oferă un premiu de 8.500 de euro câştigătorului, va începe în noiembrie. Până acum au fost trimise 200 de caricaturi.

Wilders este recunoscut ca fiind un politician anti-Islam, care a fost găsit vinovat de incitare la ură în trecut.

Protestul din Pakistan a fost organizat de Tehreek-e-Labbaik (TLP), un partid care se dedică pedepsirii blasfemiei.

„Putem să fim arestaţi, dar nu ne vom opri până când ori va fi oprit concursul ori ambasadorul Olandei va fi expulzat”, a declarat unul dintre liderii TLP.

Khadim Rizvi, fondatorul TLP, a afirmat că nu este de ajunsă condamnarea concursului de către guvernul din Pakistan şi că doar „jihadul” este soluţia.

Prim-ministrul olandez, Mark Rutte, a numit competiţia de caricaturi ca fiind „lipsită de respect” dar susţine organizarea ei motivând că este vorba de libertatea de exprimare.

Luni, Senatul din Pakistan a condamnat oficial competiţia iar Khan a promis că va discuta despre situaţie la o adunare ONU din septembrie. El a precizat că ţările islamice ar trebui să coopereze pentru a crea legi împotriva blasfemiilor, similare cu cele împotriva negării Holocaustului în ţările europene.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.