Proteste antiguvernamentale au loc în Armenia de mai multe zile. Discuţiile dintre noua conducere şi liderul protestatarilor au fost blocate, după ce prim-ministrul a spus că opoziţia „şantajează” puterea, iar liderul demonstraţilor a fost reţinut.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prim-ministrul armean Serzh Sarksyan a respins cererea făcută duminică de opoziţie de a renunţa la funcţie, după ce proteste faţă de numirea sa ca premier au loc de zece zile în capitală.

Protestatarii îl acuză pe Sarksyan că se agaţă de putere, după ce a fost numit prim-ministru la finalul a două mandate prezidenţiale de câte cinci ani. Zeci de mii de oameni au blocat străzile capitalei Erevan. 

După o schimbare a constituţiei, prin referendum în 2015, rolul prim-ministrului în statul fost-sovietic este cel mai important, iar preşedintele are un rol cu precădere ceremonial.

Sarksyan s-a întâlnit duminică, într-o emisiune televizată, care a avut loc într-un hotel din capitală, cu liderul protestatarilor, Nikol Pashinyan. La scurt timp după ce au început discuţiile, prim-ministrul a părăsit studioul.

„Am venit să discutăm demisia dumneavoastră”, a spus liderul opoziţiei.„Acestea nu sunt discuţii, nici dialog, este doar un ultimatum, şantajarea statului, dat autorităţilor”, a replicat prim-ministrul.

Potrivit Reuters, el a spus că opoziţia „nu şi-a învăţat lecţia din 1 martie”, făcând referire la mitingul de protest organizat după realegerea lui în 2008, când zece oameni au fost ucişi de poliţie.

Parlamentul a votat, marţea trecută, numirea lui Sarksyan în funcţia de prim-ministru.

„Nimeni nu a îndrăznit şi nu va îndrăzni să ne vorbească folosind limbaj ameninţător. Vă spun: nu înţelegeţi situaţia din ţară. Situaţia este diferită de cea pe care o ştiţi de acum 15 - 20 de ani”, i-a spus duminică Pashinyan lui Sarksyan. „Situaţia în Armenia s-a schimbat. Nu aveţi puterea despre care vi s-a spus. În Armenia, puterea este în mâinile oamenilor”, a adăugat el.

Sarkisyan i-a răspuns: „Un partid care a primit 8% din voturi nu poate vorbi în numele oamenilor”.

În urma acestei scurte discuţii, presa locală a relatat că Pashinyan a fost reţinut de autorităţi, potrivit BBC.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.