Premierul brtianic Boris Johnson a suferit o importantă înfrângere în Camera Lorzilor, care i-a respins proiectul de lege cu privire la piaţa internă britanică, un text care prevede derogări de la Acordul Retragerii Regatului Unit din Uniunea Europeană (UE), relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Textul Internal Market Bill conţine clauze pe care Johnson le consideră necesare în vederea protejării schimburilor comerciale în interiorul regatului după Brexit, având în vedere statutul special al Irlandei de Nord.

Însă Guvernul Johnson recunoaşte că aceste prevederi încalcă dreptul internaţional ”în mod specific şi limitat”.

Camera Lorzilor s-a pronunţat printr-o serie de voturi în favoarea retragerii din proiect a acestor clauze, aplicându-i o lovitură premierului conservator aflat la putere, care nu dispune de o majoritate în Camera superioară a Parlamentului, în contextul în care unii membri ai Partidului Conservator se opun acestor prevederi controversate.

”Guvernul trebuie să-şi revină, să accepte să retragă aceste clauze ofensatoare şi să înceapă să ne restabilească reputaţia internaţională”, a îndemnat conducătoarea opoziţiei laburiste în Camera Lorzilor Angela Smith.

Însă Guvernul nu intenţionează să dea înapoi şi vrea să încerce să forţeze o promulgare a acestor clauze în cadrul viitoarei etape în Parlament.

Boris Johnson apărăr aceste clauze pe care le prezintă drept măsuri de protecţie în ipoteza în care negocierile cu UE cu privire la viitoarea relaţie după Brexit eşuează.

Numeroşi observatori consideră însă că este vorba, din contră, despre o tactică a lui Johnson prin care urmăreşte să obţină concesiide la Bruxelles, care a lansat la începutul lui octombrie o procedură de infringement cu privire la acest proiect de lege.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.