Programul privind rachetele balistice iraniene nu este negociabil, iar preşedintele ale american Joe Biden ”ştie acest lucru”, anunţă preşedintele iranian Hassan Rohani, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Joe Biden a anunţat că vrea să readucă Statele Unite în cadrul Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, în vederea unor negocieri mai largi cu privire la programul nuclear al Republicii islamice, dar şi cu privire la programul balstic iranian şi politica Teheranului în regiune.

Donald Trump a retras Statele Unite din Acordul de la Viena şi a reimpus în mai 2018 sanţciuni vizând Teheranul, cu speranţa de a obliga Iranul să renegocieze aceste trei puncte.

Însă această politică a ”presiunii maxime” nu a avut efectul dorit.

Pe de altă parte, Rohani a apărat luni execuţia jurnalistului Rouhollah Zam, condamnată de către mai multe ţări europene, şi a apreciat că această condamnare la moarte a fost pronunţată în baza legislaâiei iraniene.

”Sistemul judiciar iranian este independent. Ei (europenii) au dreptul să comneteze, dar Rouhollah Zam a fost executat în baza hotărârii unui tribunal”, a declarat într-i conferinţă de presă Rohani.

”Cred că este puţin probabil ca acest lucru să duneze relaţiilor Iranului cu Europa”, a apreciat el.

Rouhollah Zam, care a locuit o vreme în exil în Franţa, a fost prins în Irak şi transferat în Iran, unde a fost executat sâmbătă prin spânzurare cu privire la incitare la violenţă în contestarea din 2017 din Iran.

Franţa a denunţat un ”act barbar inacceptabil” şi a condamnat ”cu cea mai mare fermitate această gravă atingere adusă libertăţii de exprimare şi libertăţii presei”.

Ministerul iranian de Externe i-a convocat duminică pe ambasadorii Franţei şi Germaniei la Teheran, pentru a contesta critici formulate în urma execuţiei jurnalistului, potrivit presei iraniene.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.