Procurorul special Robert Mueller a constituit un mare juriu la Washington, în cadrul anchetei sale cu privire la amestecul rus în alegerile prezidenţiale americane, dezvăluie Wall Street Journal (WSJ), un semn că ancheta ar putea conduce la urmăriri penale, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ancheta procurorului Mueller, numit să asigure independenţa totală a investigaţiilor care vizează de asemenea o posibilă complicitate între echipa de campanie a lui Donald Trump şi Moscova, ”intră într-o nouă fază”, subliniază WSJ, care citează două surse anonime.

Marele juriu, format în ”ultimele săptămâni” potrivit aceleiaşi surse, este un fel de cameră de instrucţie alcătuită din cetăţeni care deliberează în secret, cu uşile închise, cu scopul de a stabili dacă elemente prezentate de procuror pot să conducă la o inculpare.

Înfiinţarea acestui mare juriu îi va permite lui Robert Mueller, un fost director FBI, să obţină documente şi audieri sub jurământ.

”Constitui un mare juriu doar în măsura în care ancheta ta a evidenţiat suficiente elemente care, în opinia ta, reflectă o încălcare a cel puţin una, dacă nu mai multe, prevederi penale”, a comentat pentru AFP Bradley Moss, un avocat specializat în cazuri în domeniul securităţii naţionale.

În opinia sa, este vorba despre o ”escaladare semnificativă a procesului” judiciar în ”afacerea” rusă.

Donald Trump a negat mereu în mod categoric orice complicitate cu Rusia în cadrul campaniei prezidenţiale în 2016 şi a catalogat afacerea, care afectează puternic preşedinţia, drept o ”vânătoare de vrăjitoare”.

Avocatul preşedintelui republican Ty Cobb a reacţionat anunţând că ”Casa Albă este în favoarea a tot ceea ce poate accelera închiderea” acestui dosar. El a adăugat că Executivul ”cooperează deplin” cu serviciile procurorului Mueller.

”Fostul director FBI James Comey a spus în trei rânduri că preşedintele nu este vizat de anchetă, iar noi nu avem vreun motiv să credem că cest lucru s-a schimbat”, a declarat la rândul ei o purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders.

James Comey a fost destituit în mai de către Trump, din cauza aceste afaceri ruse. El conducea partea anchetei care se află acum în responsabilitatea lui Robert Mueller.

Mueller ar ancheta în paralel cu privire la legăturile financiare dintre  Donald Trump, asociaţii săi şi Rusia, potrivit postului CNN.

Preşedintele american l-a avertizat în mod public pe procurorul special că acest lucru va constitui depăşirea unei linii roşii, făcându-i pe unii observatori să se teamă că va încerca să-l îndepărteze pe Robert Mueller din această anchetă complexă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.