Procurorul Istanbulului a cerut ”să închidă dosarul” Jamal Khashoggi, un jurnalist saudit asasinat în Turcia în 2018, şi ca aceasta să fie transferat Arabiei Saudite, potrivit presei turce, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit agenţiei private turce de presă DHA, procurorul a subliniat că ”dosarul trenează pentru că ordinele Curţii nu pot să fie executate şi acuzaţii sunt cetăţeni străini”.

Această cerere a fost confirmată de către fosta logidnică a lui Khashoggi pe Twitter.

”La audierea de azi (...), procurorul a cerut, potrivit cererii saudite, transferarea dosaruluo în Arabia Saudită şi încheierea acestua în Turcia”, anunţă Hatice Cengiz. 

Hatice Cengiz îndemna Turcia, într-un interviu acordat AFP la sfârşitul lui februarie, ”să insiste să se facă dreptate” şi să nu renunţe din cauza unei apropieri cu Riadul.

Procesul celor 26 de cetăţeni saudiţi acuzaţi de Turcia de asasinarea lui Jamal Khashoggi a început în iulie 2020, în absenţa acestora.

Următoarea audiere este programată la 7 aprilie.

Asasinatrea lui Jamal Khashoggi, ucis şi dezmembrat în Consulatul Arabei Saudte de la Istanbul, afectează relaţiile între cele două puteri regionale sunnite.

Însă Ankara, afectată de o criză economică şi de cea mai gravă inflaţie din ultimii 20 de ani, încearcă de mai multe luni să se apropie de Arabia Saudită.

Jurnalistul saudit, ucis la vârsta de 59 de ani, un critic al puterii familiei regale saudite şi un colaborator al ziarului american The Washington Post (WP), a fost asasinat, iar corpul i-a fost dezmembrat la 2 octombrie 2018, în Consulatul saudit din Istanbul, unde s-a dus să obţină un document, potrivit Turciei.

Rămăşiţele sauditului nu au fost găsite nicodată.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan anunţa la începutul lui ianuarie o vizită iminentă în Arabia Saudită - care nu a avut loc nici până în prezent.

Erdogan şi-a multiplicat de câteva luni iniţiativele în vederea unei reluări a relaţiilor celor două puteri regionale.

El declara la începutul lui decembrie că vrea să dezvolte Turciei cu regatul de la Golful Persic ”fără distincţie”.

Relaţiile Ankarei cu Riadul s-au degradat încă din 2017, în tmpul blocadei impuse Qatarului, un apropiat al Turciei, de către Arabia Saudită, urmată de Emiratele Arabe Unite (EAU) şi alte ţări arabe.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.