Sauditul arestat în Franţa marţi, suspectat de faptul că ar fi un membru al comandoului implicat în asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi în Turcia, în 2018, nu este suspectul căutat de către Turcia şi a fost eliberat, a anunţat miercuri procurorul general al Parisului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bărbatul a fost arestat ”în baza unui mandat internţaional de arestare emis de către autorităţile judiciare turce la 5 noiembrie 2018, în cadrul (anchetei turce a) asasinării jurnalistului Jamal Kashoggi”, a precizat într-un comunicat Rémy Heitz.

”Verificări aprofundate cu privire la identitatea acestei persoane au permis să se stabilească faptul că mandatul nu se aplică acestei persoane”, care a fost ”eliberată”, a precizat procurorul.

Khalid al-Otaibi, un saudit în vârstă de 33 de ani, arestat marţi de Poliţia de Frontieră pe Aeroportul Roissy-Charles-de-Gaulle, la Paris ar urma să fie eliberat până joi.

Potrivit cotidianului Le Figaro, care a devăluit aceste informaţii, bărbatul a fost arestat din greşeală.

La momentul controlului, o notiţă roşie, emisă de Interpol în cadrul anchetei cu privire la ”dispariţia” jurnalistului saudit, s-a declanşat la numele acestuia.

Însă este vorba despre o persoană care are acelaşi nume.

O sursă saudită din domeniul securităţii contactată de AFP dă asigurări că bărbatul arestat este victima unei ”erori de identitate”.

”Sute de saudiţi poartă acest nume”, potrivit acestei surse.

Ambasada Arabiei Saudite a semnalat marţi seara că Khalid al-Otaibi ”nu are nicio legătură cu dosarul” şi că ”cei care se fac vinovaţi de uciderea” lui Jamal Khashoggi, dat dispărut în 2018 şi al cărui corp dezmebrat nu a fost găsit niciodată, au fost găsiţi şi judecaţi în Arabia Saudită, unde s-ar afla în prezent în detenţie.

Arestarea lui Khalid al-Otaibi a avut loc în contextul în care prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman îşi continua miercuri un turneu la vecini din regunea Golfului Persic.

Mohammed bin Salman, supranumit MBS, care conduce de facto Araba Saudită, se afla de marţi seara în Emiratele Arabe Unite (EAU), în urma unei vizite în Oman şi urma să se ducă în Qatar, în cadrul unui turneu regional în vederea unui summit al Conslului Cooperării de la Golful Persic (CCG), prevăzut la jumtatea lui decembrie.

El s-a întâlnit în weekend cu preşedintele francez Emmanuel Macron

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.