Judecătorul însărcinat cu ancheta privind explozia din portul Beirut în 2020, Tarek Bitar, i-a inculpat pe procurorul general Ghassan Oueidate şi pe alţi trei magistraţi - o premieră în istoria Libanului - cu privire la ”omor, incendiu criminal şi sabotaj”, declară marţi un oficial judiciar AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Judecătorul Tarek Bitar a decis luni să-şi reia ancheta cu privire la această explozie devastatoare, după o suspendare de peste un an, în pofida unor uriaşe presiuni politice la care supus în continuare.

El a decis să inculpe alte opt persoane, potrivit acestui oficial, care a solicitat protecţia anonimatului.

Între inculpaţi se află procurorul general al Curţii de Casaţie Ghassan Oueidate şi alţi trei magistraţi, inculpaţi cu privire la ”omor, incendiu criminal şi sabotaj”.

Uriaşa explozie, la 4 august 2020, a fost cauzată de stocarea fără măsuri de precauţie a sute de tone de nitrat de amoniu într-un depozit, în port.

Ea este imputată de către o mare parte a populaţiei corupţiei şi neglijenţei clasei aflate la conducere, acuzată de familiile victimelor şi ONG-uri de torpilarea anchetei cu scopul de a evita inculpări.

13 INCULPĂRI 

Potrivit oficialului judiciar citat, Ghassan Oueidate  a supervizat, în 2019, o anchetă a serviciilor de securitate cu privire la fisuri în depozitul în care era depozitat nitratul de amoniu fără măsuri de securitate.

Numele a doi oficiali de rang înalt în domeniul securităţii inculpaţi de către judecătorul Bitar au fost divulgate luni: directorul Securităţii Generale Abbas Ibrahim şi şeful Securităţii Statului, Tony Saliba.

În total, 13 persoane au fost inculpate, inclusiv cinci oficiali pe care Tarek Bitar i-a mai inculpat în trecut, şi anume fostul premier Hassan Diab şi foşti miniştri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.