Procuratura din Spania investighează peste 200 de cazuri, posibil penale, legate de gestionarea necorespunzătoare a pandemiei în căminele de bătrâni, unde primul val al infecţiilor cu noul coronavirus s-a răspândit aproape necontrolat, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Angel Juarez, a cărui mamă de 95 de ani a murit de Covid-19 la un cămin din Barcelona, a dat în judecată departamentul de sănătate regional, pentru gestionarea necorespunzătoare a căminelor de bătrâni.

”Nu este vorba despre convingeri politice, totul a dat greş. Este vorba despre dreptate, au murit de o moarte lipsită de demnitate. Dorim să facem lumină în legătură cu această neglijenţă şi să clarificăm cine este responsabil”, a spus acesta.

Aproape 43.000 de rezidenţi ai unor cămine de bătrâni au murit din cauza Covid-19 sau fiind suspecţi de această boală, în timpul primului val al epidemiei, potrivit datelor oficiale.

La momentul respectiv, angajaţii au raportat lipsa echipamentelor de protecţie de bază, iar unităţile armate implicate în misiuni de dezinfectare au descoperit trupuri neîngrijite, la mai multe centre.

Potrivit procuraturii, aproape jumătate dintre investigaţiile sale au legătură cu omucidere prin neglijarea îndatoririlor, iar în 21 de cazuri sunt anchetate deficienţe în tratamentul medical.

Spania raportează aproape zilnic un număr record de cazuri şi a avertizat că exist încă riscuri în reţeaua căminelor pentru bătrâni, chiar dacă autorităţile se aşteaptă ca majoritatea rezidenţilor să fir vaccinaţi în următoarele săptămâni.

Spania are circa 5.500 de cămine de bătrâni, în care trăiesc circa 400.000 de oameni, potrivit Reţelei Europene pentru Bătrâneţe, care reprezintă atât companii cât şi asistenţi sociali individuali.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.