Parchetul belarus a cerut luni ca opozanta în exil Svetlana Tihanovskaia - judecată în contumacie din ianuarie - să fie condamnată la 19 ani de închisoare în această fostă republică sovietică, în toiul unei represiuni a oricărei voci critice cu regimul preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Svetlana Tihanovskaia, în vârstă de 40 de ani, care a fugit în Lituania, este vizată de zece acuzaţii, inclusiv de înaltă trădare şi ”conspiraţie în vederea preluării puterii în mod neconstituţional”.

Într-o audiere, luni, la un tribunal din Minsk, parchetul a cerut ca Tihanovskaia să fie condamnată la 19 ani de închisoare, potrivit agenţiei oficiale belaruse de presă Belta.

O pedeapsă asemănătoare a fost cerută împotriva altei figuri a opoziţiei în exil, Pavel Latuşko, un fost ministru al Culturii şi fost director al Teatrului Academic de Stat Belarus, potrivit Belta.

Parchetul a cerut ca alţi trei aliaţi în exil ai Svetlanei Tihanovskaia - Maria Moroz, Olga Kovalkova şi Serghei Dîlevski - judecaţi în acelaşi proces să fie condamnaţi la 12 ani de închsoare, potrivit Belta.

Svetlana Tihanovskaia, care a candidat în alegerile prezidenţiale din 2020, în locul soţului său încarcerat Serghei Tihanovski, a adunat mulţimi, în timpul campaniei electorale, în întreaga ţară şi a aprins speranţa schimbării.

Nevoită să fugă din ţară, cea care se prezenta anterior drept o simplă mamă în gospodărie, a devent faţa forţelor democratice din belarus şi inamica unui regim căruia i-a denunţat neobosită atrocităţile brutale.

Într-un interviu acordat AFP în ianuarie, Svetlana Tihanovskaia şi-a catalogat procesul drept o ”farsă” şi o ”răsbunare personală” a lui Aleksandr Lukaşenko împotriva celei care a făcut puterea să tremure în 2020.

În vara lui 2020, Belarusul a fost zguduit de o contestare istorică, ce a denunţat realegerea controversată a lui Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere de aproape trei decenii.

Arestări în masă, exiluri forţate şi încarcerarea unor activişti ai democraţiei şi unor jurnalişti au spart această contestare.

Soţul Svetlanei Tihanovskaia, un blogger popular care-l critica feroce pe Aleksandr Lukaşenko, a fost condamnat, în decembrie 2021, la 18 ani de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de ”organizarea de tulburări în masă” şi ”incitare la ură în societate”.

La începutul lui ianuarie, un tribunal belarus a început să-l judece pe Ales Bialiaţki, un activit în favoarea democraţiei încarecrat, colaureat al Premiului nobel pentru Pace şi fondatorul Centrului de apărarea drepturilor omului Viasna.

Ales Bialiaţki şi colaboratorii săi riscă să fie condamnaţi la până la 12 ani de închsioare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.