Procesul celor trei bărbaţi suspectaţi că au ajutat celula jihadistă care a comis dublul atentat soldat cu 16 morţi, în 2017, pe bulevardul Las Ramblas, la Barcelona, şi la Cambrils, o staţiune balneară din Catalonia, în nord-estul Spaniei, a început marţi la Madrid, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procesul - organizat în condiţii de supraveghere puternică a poliţiei - a început către ora locală 10.15 (11.15, ora României) la Tribunalul Audienţa Naţională, la San Fernando de Henares. 

Procesul urmează să se desfăşoare până la16 decembrie.

Atacurile de la 17 şi 18 august 2017, revendicate de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), soldate de asemenea cu 140 de răniţi, au vizat celebrul bulevard Las Ramblas, în centrul Barcelonei, unde o camionetă a intrat în mulţime, dar şi staţiuna balneară Cambrils, situată 100 de kilometri mai la sud.

Autorii acestui dublu atac au fost ucişi prin împuşcare de poliţie - inclusiv Younes Abouyaaqoub, un marocan în vârstă de 22 de ani care a condus camioneta pe Las Ramblas, unde a ucis 14 oameni - majoritatea turişti străini - şi a rănit alţi peste 100.

În fuga sa, el a asasinat altă persoană, pentru a-i fura maşina, înainte să dispară.

La câteva ore după masacrul de pe bulevardul Las Ramblas, alţi cinci membri ai celulei au comis al doilea atac pe o promenadă, la malul mării, la Cambrils, unde au răsturnat mai multe persoane cu un vehicul, după care au înjunghiat mortal o femeie.

Cei cinci bărbaţi au fost apoi ucişi prin împuşcare de poliţie, la fel ca Younes Abouyaaqoub, ucis într-o vie, în apropiere de Barcelona, câteva zile mai târziu.

Aşezaţi la o distanţă de un metru şi jumătate unii de alţii şi purtând mască de protecţie, doi presupuşi membri ai celulei jihadiste şi un bărbat prezentat drept un complice s-au aflat în banca acuzaţilor, într-o boxă de geam.

Principalul acuzat este Mohamed Houli Chemlal, un bărbat în vârstă de 23 de ani originar din enclava Melila, este acuzat că face parte dintr-o organizaţie teroristă, fabricare şi deţinere de explozibili şi de complot vizând să cauzeze haos.

Parchetul a cerut ca Mohamed Houli Chemlal să fie condamnat la 41 de ani de închisoare.

El le-a dezvăluit anchetatorilor că celula era pregătită să comită atentate cu bombă în locuri prestigoase, ca Bazilica Sagrada Familia, stadionul FC Barcelona Camp Nou sau Turnul Eiffel la Paris.

Driss Oukabir, în vârstă de 31 de ani, fratele unuia dintre jihadiştii ucişi, riscă 36 de ani de închisoare. El a închiriat camioneta folosită pe bulevardul Las Ramblas.

Said Ben Iazza, în vârstă de 27 de ani, riscă opt ani de închisoare din cauză că le-a împrumutat atacatorilor un vehicul şi documente.

ATAC IMPROVIZAT

Cei trei nu sunt judecaţi, însă, cu privire la atac, contrar voinţei părţilor civile.

”Faptul că aceste persoane nu au participat în mod material (...) la asasinate nu înseamnă că nu-i putem acuza şi condamna” de asasinate teroriste, a declarat înainte de începerea procesului Antonio Guerrero, avocatul Asociaţiei victimelor terorismului.

Imamul suspectat că a îndoctrinat şi recrutat aproximativ zece tineri de origine marocană în satul din Pirenei Ripoll a murit într-o explozie la o vilă, la Alcanar, la 200 de kilometri sud de Barcelona, provocată de explozivi pe care celula îi stoca acolo.

Această deflagraţie accidentală a bulversat planurile iniţiale ale grupului şi l-a determinat să improvizeze atacul de la Barcelona şi Cambrils.

Cele 16 victime ale dublului atentat, majoritatea turişti, erau originari din Spania, Germania, Argentina, Australia, Belgia, Canada Statele Unite, Italia şi Portugalia.

Între victime se află doi copii de trei şi şapte ani, zdrobiţi pe Las Ramblas.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.