Un proces în Statele Unite cu privire la o presupusă încălcare a unui contract se transformă într-o afacere de stat, în care este implicat prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman, care pune în lumina reflectoarelor dispariţia vărului său Mohammed bin Nayef, fostul său rival, în această monarhie petrolieră de la Golful Persic, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mohammed bin Salman, supranumit MBS, îşi reprimă implacabil oponenţii, inclusiv în din familia regală, după ce a ajuns conducătorul de facto al regatului.

Îndepărtat în 2017 în favoarea lui MBS, prinţul moştenitor înlăturat Mohammed bin Nayef nu a mai fost văzut în public de când a fost arestat, în martie 2020.

Omul de afaceri saudit Nader Turki Aldossari a intentat în iunie 2020 un proces în numele fiului său, un cetăţean american, împotriva lui Mohammed bin Nayef şi unor entităţi saudite, pe care-i acuză de faptul că nu au onorat un contract vechi de câteva zeci de ani cu privire la proiectul unei rafinării la Sfânta Lucia, o ţară din Caraibi.

Însă cum să dai în judecată un prinţ care a disprut? Plângerea a fost modificată pentru a-l viza şi pe MBS, iar în ea se arată că prin plasarea vărului său în regim de ”reşedinţă supravegheată” şi prin confiscarea bunurilor acestuia, prinţul moştenitor l-a împiedicat să-şi onoreze obligaţiile contractuale.

”ADEVĂRAT PRIZONIER”

În martie, avocatul prinţului moştenitor a propus să furnizeze adresa lui Mohammed bin Nayef ”cu titlu confidenţial”, precizând într-un document judiciar că acesta este vizat de ameninţări cu privire la ”terorism”, din cauza fostei sale funcţii de ministru de Interne al regatului, însă fără să menţioneze că este deţinut.

”Bin Nayef este un adevărat prizonier al Arabiei Saudite”, declară într-un document avocatul lui Aldossari, James Tallman.

În Pennsylvania, un tribunal american a respins în mai acuzaţii de ruperea contractului în acest dosar, însă a lăsat în mister soarta fostului prinţ moştenitor.

Tallman vrea să facă apel şi să se opună interdicţieide de a călători a clinetului său. Nader Turki Aldossari nu are dreptul să părăsească regatul, potrivit unor scrisori trimise de către avocatul său preşedintelui american Joe Biden şi unor oficiali americani, despre care AFP scrie că are cunoştonţă.

Avocatul său consideră că această interdicţie de a părăsi teritoriul saudit ”ar putea degenera în detenţie”.

Autorităţile saudite nu au comentat în mod public detenţia lui Mohammed bin Nayef, considerat mult timp cel mai fiabil aliat al CIA.

Potrivit unor surse, Guvernul saudit îl acuză de corupţie şi lipsă de loialitate.

MBS nu a iertat niciun opozant, însă vărul său beneficiază de ”o susţinere mult mai importantă în familia regală”, declară AFP un fost ofiţer din CIA, Bruce Riedel.

”FĂRĂ AVOCAT”

Într-un raport publicat în decembrie, un grup britanic de anchetă parlamentară arăta că Mohammed bin Nayef "nu a fost în măsură să-şi conteste detenţia în faţa unui judecător independent şi imparţial (şi) nu a avut acces la un avocat”.

Avocaţi de la Squire Patton Boggs, un mare cabinet de avocatură din Washington, s-au manifestat recent pentru a-l reprezenta pe prinţul dispărut, în pofida faptului că lucrează pentru vărul său, MBS.

Au fost angajaţi în mod direct de bin Nayef? Au acces la el? Cum pot reprezenta simultan cei doi rivali? Contactat de AFP, cabinetul nu a răspuns.

”Aceşti avocaţi nu l-au reprezentat niciodată mai înainte (pe Mohammed bin Nayef)”, declară AFP o sursă aflată în contact direct cu echipa juridică a prinţului cu baza în Europa.

”El nu s-a întâlnit niciodată cu ei, nu ştim cum ar putea să aibă acces la el, după ce i s-a refuzat accesul la avocaţii săi vechi, la o procedură obişnuită sau la orice formă de comunicare cu lumea exterioară”, declară această sursă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.