Proceduri judiciare prin care Marine Le Pen şi Gilbert Collard au fost inculpaţi, în urma difuzării unor imagini ale unor atrocităţi comise de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), în 2015, au fost abandonate marţi de către justiţia franceză, care apreciază că este vorba despre o” vocaţie informativă” ce ”se înscrie într-un protest politic”, relatează Euronews.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conducătoarea extremei drepte franceze Marine Le Pen a difuzat pe Internet fortografii ale unor atrocităţi ale grupării jihadiste, imediat după atentatele teroriste din 2015, într-un mesaj în care scria că ”Asta înseamnă Daech! (acronimul arab al SI)”.

Ea răspundea astfel unui jurnalist care, îl acuza ea, a făcut, într-o emisiune, o paralelă între SI şi formaţiunea sa, Rassamblement national (RN), care la aca vrmee se numea Frontul Naţional (FN).

Gilbert Collard, la acea vreme deputat din Gard, a postat în aceeaşi zi, pe conturile sale de Facebook şi Twitter, o fotografie în care un bărbat zăcea pe jos, cu capul spart, şi comenta că ”Bourdin compară FN cu Daech: greutatea vorbelor şi şocul loviturilor!”.

Cea de-a 14-a Cemeră Corecţională a recunoscut o ”vocaţie informativă” a publicării acestor imagini, care ”se înscriu într-un protest politic”.

Instanţa a stabilit de asemenea că acestea nu au ”niciun caracter de prozelitism, întrucât imaginle erau însoţite de comentarii” scrise de către aleşi, iar astfel nu au fost ”banalizate” şi ”nu prezintă violenţa într-o lumină favorabilă”.

Tribunalul a renunţat la proceduri, spre satisfacţia avocaţilor celor doi.

”Aceasta este o mare victorie a dreptului, pentru că în acest dosar era în joc libertatea de exprimare. Această libertate de exprimare a fost recunoscută drept totală în cazul unui lider politic de prim rang”, a declarat presei avocatul lui Marine Le Pen, Rodolphe Bosselut.

Preşedinta şi eurodeputatul RN au fost inculpaţi cu privire la difuzarea unor mesaje violente sau care aduc atingere gravă demnităţii umane, susceptibile să fie văzute de minori.

Parchetul a cerut ca Marine Le Pen şi Gilbert Collard să fie amendaţi cu amenzi în valoare de 5.000 de euro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.