Prinţul moştenitor saudit Mohamed bin Salman, supranumit MBS; efectuează vizite în Grecia şi Franţa, în cadrul primului său turneu în Europa de la asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi, potrivit agenţiei oficiale, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

El se întâlneşte cu ”lideri greci şi francezi pentru a discuta despre relaţii bilaterale şi mijloace de la le consolida în diverse domenii”, a anunţat într-un comunicat curtea regală, citată de agenţia saudită de presă SPA.

MBS efectuează acest turneu la mai puţin de două săptămâni după o vzită a preşedintelui american Joe Biden în Arabia Saudită care a consacrat revenirea prinţului moştenitor pe scena internaţională, în toiul Războiului rus în Ucraina şi unei ”explozii” a preţurilor energiei.

Mohamed bin Salman, care conduce de facto regatul saudt, a fost ostracizat de către Occident după asasinarea macabră, în 2018, a jurnalistului critic Jamal Khashoggi în Consulatul saudit la Istanbul.

Spionajul american a arătat cu degetul responsabilitatea lui MBS şi a afectat relaţiile Washingtnului cu Riadul.

De la lansarea invaziei Ucrainei de către Rusia, Occidentul încearcă să-l convingă pe primul exportator mondial de petrol să deschidă robinetul, pentru a calma pieţele.

Însă Riadul se opune presiunilor aliaţilor săi, invocându-şi angajamentul în OPEP+, o alianţă petrolieră pe care o conduce împreună cu Rusia.

Preşedintele francez  Emmanuel Macron l-a primit la Paris, săptămâna trecută, pe noul preşedinte al Emiratelor Arabe Unite (EAU), Mohammed bin Zayed.

În cadrul acestei întâlniri, cei doi au anunţat un acord între gigantul francez al energiei Total Energies şi compania petrolieră publică ADNOC ”în vederea unei cooperări în domeniul aprovizionării cu energie”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.