Principalul suspect comis la Stockholm, cu un camion furat, recunoaşte ”crima teroristă”, a declarat marţi avocatul acestuia, relatează BBC News. Instanţa a decis prelungirea măsurii arestării preventive a bărbatului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE 4:18 Măsura arestării celui de-al doilea suspect în atentatul de la Stockholm ridicată; bărbatul urmează să fie expulzat

Procuratura suedeză a ridicat marţi măsura arestării preventive a celui de-al doilea suspect în atentatul de la Stockholm de vineri, soldat cu patru morţi şi 15 răniţi, inclusiv o româncă, relatează Reuters.

Procuratura suedeză a anunţat marţi că a revocat măsura arestării preventive a celui de-al doilea suspect în atacul cu un camion de vineri din capitala suedeză.

”Potrivit procurorului, suspiciunile au slăbit şi nu mai există, aşadat, motive să se ceară un ordin de reţinere”, precizează procuratura într-un comunicat.

Însă bărbatul nu va fi eliberat, întrucât potrivit unei decizii anterioare el urmează să fie expulzat din Suedia, potrivit aceleiaşi surse.

UPDATE - Un judecător a decis prelungirea arestării preventive a principalului suspect

Un judecător suedez a decis marţi în favoarea prelungirii arestării preventive a suspectului Rakhmat Akilov, care şi-a recunoscut deja vinovăţia pentru atentatul de la Stockholm, transmite Reuters.

Principalul suspect în atentatul de la Stockholm recunoaşte atacul cu camionul

Principalul suspect comis la Stockholm, cu un camion furat, recunoaşte ”crima teroristă”, a declarat marţi avocatul acestuia, relatează BBC News. Suspectul - Rakhmat Akilov, un uzbek în vârstă de 39 de ani - a recunoscut atacul în timpul unor audieri în instanţă, la un tribunal din capitala suedeză.

”Poziţia sa este că recunoaşte o crimă teroristă şi acceptă astfel că va fi încarcerat”, a declarat avocatul acestuia, Johan Eriksson.

Akilov a fost adus încătuşat la tribunal, unde au fost luate măsuri stricte de securitat, iar locul rezervat presei era plin, potrivit BBC. Şedinţa s-a desfăşurat cu uşile închise.

Akilov purta o salopetă verde şi i s-a spus să-şi dea jos din cap o pătură verde, înainte de începerea şedinţei.

Poliţia suedeză a anunţat că Akilov era cunoscut serviciilor de securitate. Uzbekului i s-a refuzat o cerere de reşedinţă în ţară şi şi-a exprimat susţinerea faţă de gruparea jihadistă Statul Islamic, potrivit poliţiei.

El se pare că a fugit de la locul atacului plin de sânge şi cioburi de sticlă şi a fost reţinut câteva ore mai târziu într-un cartier mărginaş din nordul Stockholmului.

Presa scrie că şi-a lăsat soţia şi cei patru copii în Uzbekistan, pentru a câştiga bani şi a-i trimite acasă.

El a cerut reşedinţă în 2014, însă a fost informat în decembrie 2016 că ”are patru săptămâni să părăsească ţara”, potrivit unui reprezentant al poliţiei, Jonas Hysing. Însă a ”dispărut”, iar în februarie numele i-a fost înscris pe o listă cu persoane căutate.

În urma atacului comis cu un camion furat, vineri, la Stockholm, au fost ucise patru persoane - un britanic, un belgian şi doi suedezi -, iar alte cinsprezece persoane, inclusiv o româncă, au fost rănite. Doi dintre răniţi se află în stare critică.

În urma atentatului, ministrul suedez al justiţiei Morgan Johansson a declarat pentru AFP că doreşte să consolideze legislaţia cu privire la lupta împotriva terorismului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.