Primii dintre cei 800 de militari pe care Marea Britanie îi va trimite în vederea unei consolidări a NATO în regiunea Mării Baltice au sosit în Estonia, relatează BBC News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei 120 de militari din cadrul celui de-al 5-lea Batalion ”The Rifles” vor ridica un cartier general britanic în această fostă republică sovietică, iar restul trupelor urmează să sosească în aprilie.

Ministrul britanic Apărării a declarat că militarii britanici vor descuraja ”agresiunea rusă”.

Londra joacă un rol important în cadrul Operaţiunii NATO ”prezenţă avansată consolidată” ("enhanced forward presence"), care are obiectivul să consolideze flancul de est al Alianţei Nord-Atlantice.

Tensiunile dintre Estonia şi Rusia s-au amplificat în urma conflictului armat din Ucraina, care a antrenat anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova în urmă cu trei ani.

Comandantul batalionului, locotenent-colonelul Mark Wilson a declarat că forţa britanică ”se va integra în forţa estonă de apărare şi îi va consolida capacităţile”.

El a adăugat că este important ca regatul Unit să dea dovadă de solidaritate faţă de aliaţii din cadrul NATO.

”DESCURAJAREA AGRESIUNII RUSE”

Ministrul britanic al Apărării Sir Michael Fallon a declarat pentru BBC că este vorba despre cea mai importantă prezenţă militară britanică în Europa de la sfârşitul Războiului Rece şi că face parte dintr-un angajament pe termen lung şi pe o perioadă nedeterminată în vederea descurajării Rusiei.

Tancuri britanice de tip Challenger 2, tunuri autopropulsate de tip AS90 şi vehicule blindate au fost îmbarcate pe un feribot, în Germania, şi se află în drum către Estonia, unde urmează să ajungă săptămâna viitoare.

El a declarat că mobilizarea trupelor este necesară ”din cauza agresiunii tot mai mari a Rusiei pe care o observăm şi a necesităţii de a le oferi asigurări aliaţilor noştri din partea de est a NATO”.

Însă Sir Michael a insistat că este vorba despre o ”desfăşurare defensivă” şi că nu ”este menită să provoace sau să escaladeze”.

El a adăugat însă că NATO vrea să ”descurajeze orice eventuală agresiune rusă”.

Potrivit corespondentului BBC în domeniul apărării Jonathan Beale, trupele spun că sunt bine pregătite în vederea unei întregi serii de ameninţări, iar Londra este conştientă că Moscova ar putea să recurgă la dezinformare, ştiri false şi alte provocări în cursul desfăşurării.

Primul val de militari a plecat de la baza RAF Brize Norton, în Oxfordshire, vineri, şi a fost primit la baza aeriană Amari, în Estonia, de ministrul eston al Apărării Margus Tsahkna.

Căpitanul Gav Dunlop a declarat că ”simte” că militarii sunt formaţi pentru orice eventualitate.

”Există, evident, o ameninţare credibilă imediat dincolo de frontieră, însă cred că suntem o (forţă de) disuasiune credibilă”, a adăugat el.

Grupul tactic eston, condus de britanici, este unul dintre cele patru mobilizări multinaţionale NATO în Europa de Est, convenite la Summitul de la Varşovia în 2016.

Alte armate din cadrul NATO trimit forţe în Letonia, Lituania şi Polonia, unde 150 de membri ai personalului britanic vor fi de asemenea desfăşuraţi, prin rotaţie.

Separat, Forţele Aeriene Regale (Royal Air Force, RAF) s-au angajat să furnizeze avioane de tip Typhoon care că consolideze apărarea în România, pe o perioadă de patru luni, în cadrul misiunii NATO de patrulare pe flancul de sud.

Rusia a catalogat prezenţa acestor forţe în apropierea frontierelor sale drept o ameninţare.

Guvernul eston a anunţat în 2015 că intenţionează să ridice un gard de-a lungul frontierei sale de est cu Rusia, cu scopul de a-şi consolida securitatea.

Potrivit Estonian News, trupe franceze se vor alătura luni trupelor britanice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.